Savičenta: Vitezovi otvorili srednjovjekovni festival


Povorkom vitezova, streličara, dvorskih dama, inkvizitora i seljaka, s gospodom Grimani na čelu, večeras je u Savičenti otvoren treći po redu srednjovjekovni festival.

Ove je godine okupio 120 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Italije. Oni će odjećom, običajima i vještinama tijekom ovog vikenda vratiti sve posjetitelje još jednom u daleku prošlost. Viteški dvoboji, streličarstvo, suđenje vještici, konjanici, viteški tabori, ali i srednjovjekovna ića i pića još su se jednom vratili u svoj stari dom u Žlinju, ali i u sam kaštel Morosini-Grimani.

U čast tristote obljetnice zadnjeg viteškog turnira koji se ovdje održao, program je započeo ovom nekad omiljenom zabavom plemića, pa tako i kaštelana Grimanija. Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red srebrnog zmaja Beli Volk i Compagna d'Arme Malleus odmjerili su svoje snage, a suočiti se s njima nije se libila ni jedna hrabra i energična ratnica, koja je na koncu svojim mačem i obrambenim vještinama potukla vitezove u blještavim oklopima.

Fascinantne vještine streličarstva kakve su imali mongolski nomadi predstavila je vrhunska slovačka skupina Fekete Solyom, a nakon njih slovenska skupina Belega Volka odigrala je šaljivi igrokaz o tome kako su se žene nekada poigravale muškarcima poznavanjem travarstva. Da je to ponekad moglo završiti kobno, pokazala je inkvizicija koja je ispitivala mještanku Mare Radolović, osumnjičenu za vještičarstvo i prisiljavala je da prizna svoja djela mučeći je na srednjovjekovnim spravama.

Najuzbudljiviji i najatraktivniji dio večeri bio je prikaz opsade kaštela Morosini-Grimani, za čije su se osvajanje koristile sve raspoložive ljudske snage, topovi, vatrene strijele i "ovnovi".

U srednjovjekovni se svijet može zakoračiti i sutra od 17 sati, kada će biti ponovljen veći dio večerašnjeg programa, dok će nedjeljni program začiniti uprizorenje legende o savičentskom konjaniku. (piše P. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter