Salsa Latina Istriana: 1.200 plesača iz cijele Europe


Deveta Salsa Latina Istriana koja se tijekom vikenda održavala u Domu hrvatskih branitelja protekla je i više nego uspješno jer je u tri dana okupila više od 1.200 plesača iz Europe te instruktore, od kojih su neki došli iz Londona, a koji su uživali u više od 30 besplatnih radionica i nekoliko partyja.

Plesače je vještini plesa podučavalo 26 instruktora, dok ih je glazbom zabavljalo šest DJ-a, od kojih je prvi put na festival došao instruktor To' Costa iz Londona, porijeklom iz Angole.

I ove godine prostor Doma hrvatskih branitelja je iskorišten do kraja te se plesalo u sve tri sale. Radionice su bile otvorene za sve, neovisno o uzrastu ili stupnju znanja, odnosno neznanja i spretnosti. Za djecu je dramske i likovne radionice na temu cirkusa organizirala udruga Birikina te je u subotu održana i plesna parada u kojoj su osim djece, koja su pokazala što su uz pomoć odgajateljica izradila na radionicama, sudjelovali i instruktori te plesači.

Iznimno dobar odaziv na ovaj festival plesa vezan je i uz to što su plesne škole u Hrvatskoj povezane, među njima vlada pozitivna konkurencija, a Salsa Latina Istriana nudi veliki izbor plesova. Osim domaćih plesača, u Pulu su tako došli polaznici i instruktori škola iz Italije, Austrije, Srbije, Engleske, Bosne i Hercegovine, ali najviše iz susjedne nam Slovenije.

Održana su i tri partyja, jedan za otvaranje, jedan oproštajni, dok je glavna fešta bila u subotu, kada su se u velikoj sali kroz show-nastupe predstavili instruktori.

Dok su se u velikoj sali još prije nastupa instruktora plesali salsa, bachata i cha cha cha, u žutoj sali su se uz živu glazbu koju su izvodili Tanja i Kiki plesali valcer i dvokorak. Ipak, stari i poznati hitovi nisu baš toliko motivirajuće u početku djelovali na plesače, no potom su se i oni ohrabrili i ispunili podij te se ovdje atmosfera podigla kasnije kada je, posebno zbog ovakvih društvenih plesova, došla grupa dobro raspoloženih Slovenaca.

Zadnja se u subotu navečer otvorila Crvena sala, gdje se plesala kizomba, novi senzualni ples. Glavna akcija bila je ipak u velikoj dvorani koja se brzo napunila pa dok su jedni plesali, drugi su samo promatrali sa strane, čekajući priliku da se uključe, možda skupljajući hrabrost ili su se samo odmarali nakon što bi otplesali.

Prilike za ples bilo je u protekla tri dana i više nego dovoljno, a uz to su se prodavale i plesne cipele te prezentirali slični festivali. Sve u svemu, organizatori Fabris Radin i Rosemarie Miletić iz Plesnog centra Studio su i više nego zadovoljni.

Osim što su iznenađeni odazivom, oduševljeni su jako dobrom atmosferom, toplinom i energijom, a što im je posebno drago, ljudi su bili opušteni i veseli te Miletić napominje da je ove godine bila puno veća posjećenost samih radionica nego 2012.

Salsa Latina Istriana tako je možda najveći plesni festival koji nudi besplatne radionice u ovom dijelu Europe, a možda i jedini takav u Europi koji nudi toliko besplatnih radionica. Festival je dobio pohvale i od instruktora koji su pohvalili i Pulu i domaćine, pa tako Miletić kaže da je ovogodišnja Salsa Latina u svakom slučaju nadmašila prethodne. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter