Restoran Damir & Ornella iz Novigrada među najboljima

Restoran "Damir & Ornella" poznat je po svojim ribljim delicijama - Damir Beletić
Restoran "Damir & Ornella" poznat je po svojim ribljim delicijama - Damir Beletić

Hrvatska gastronomska scena sve češće dobiva priznanja o izvrsnosti, što potvrđuje napredak i čini trud kojeg naši ugostitelji i kuhari ulažu prepoznatim, a u konačnici i isplativim. Posljednje veliko priznanje dolazi s La Liste, popisa 1.000 najboljih restorana svijeta prema ocjeni međunarodnih eksperata iz područja gastronomije i vina.

Prestižno ocjenjivane

Na ovogodišnjem ocjenjivanju održanom 5. prosinca u dvorani palače Quai d'Orsay svoj put do elitnog društva pronašla su čak dva hrvatska restorana, dva ponosa istarskog kulinarstva - "Damir & Ornella" iz Novigrada i "Stancija Meneghetti" iz Bala. Najbolji plasman ostvario je upravo restoran "Damir & Ornella" koji se s 87,5 bodova našao ispred najpoznatijeg francuskog restorana "Pierre Gagnaire por Les Airelles", inače nositelja dvije Michelinove zvjezdice, u kojem cijena menija varira od 220 pa čak do 500 eura.

Restoran "Damir & Ornella" otprije je poznat prije svega po svojim ribljim delicijama, a uvrštavanje na listu najboljih nova je potvrda njihove kvalitete. Njihovo je geslo "iz mora na stol" što  znači kako koriste samo svježu ribu uz dakako ostale izvorne namirnice. U prvom je planu uvijek gost pa tako svega šest stolova osigurava maksimalnu pažnju kuhara i osoblja što uz svježe sastojke, ugodan ambijent te vrhunsko umijeće iskusnih kuhara Damira i Ornelle jamči jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Strogi kriteriji

Važno je imati u vidu kako je La Liste jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja kada su restorani u pitanju. Rang lista, koju već tradicionalno pred kraj godine objavljuju Parizu u pred najboljim svjetskim kuharima i gastro kritičarima, dobivena je složenom metodom ocjenjivanja koja uključuje rezultate iz više od 200 nacionalnih vodiča i publikacija kao što su Gault Milleau, Michelin, Dining out, TimeOut Food & Drink Awards, NY Times, Feinschmecker, 50 best, Gambero Rosso, Espresso te brojni drugi. U kreiranje rang liste najboljih uključeni su i online izvori poput TripAdvisora, Yelpa i L`Internautea, a ocjenjuje se apsolutno sve u restoranu, od ambijenta, hrane, kvalitete, pripreme, prezentacije, posluživanja, ponude vina i drugih pića pa sve do specifičnosti i originalnosti.

Upravo zbog ovako kompleksne metode ocjenjivanja smatra se jednom od najobjektivnijih rang lista restorana u svijetu. Zbog toga je i slogan La Liste "Objectively delicious – Deliciously objective" ("Objektivno slasni – Slasno objektivni"). Kada uzmemo sve navedeno, sama činjenica kako su čak dva istarska restorana zaslužila svoje mjesto u ovom glamuroznom projektu govori dovoljno o snazi hrvatske gastro scene, ali i o njenoj budućnosti u kojoj ćemo s ovakvim predstavnicima nesumnjivo imati još više uspjeha i još bolje plasmane. (A. PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter