Prvi put na Seasplashu Mad Professor

Mad Professor - poznati dub/reggae producent
Mad Professor - poznati dub/reggae producent

vNakon što su koncem prosinca objavili prve reggae, dub, ska i punk rock izvođače (Vin Gordon, Vibronics meets Conscious Sounds, Citizen Fish, Pitch Black, Culture Shock, Waitapu, Black Star Dub Collective i Conscious Youth), organizatori 15. izdanja Seasplash festivala danas su obznanili nove izvođače koji će nastupiti na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo od 20. do 23. srpnja.

Tako na svoje prvo Seasplash gostovanje dolazi poznati dub/reggae producent i inovator Neil Fraser, poznatiji kao Mad Professor. Pokretač i vlasnik Ariwa Studios od ranih 80-ih godina krenuo je s 12 izdanja serije 'Dub Me Crazy', a do danas objavio preko 200 izdanja. Karijeru je obogatio suradnjama s brojnim zvijezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys…), od kojih se ponajviše ističe njegov remix drugog albuma Massive Attacka "Protection: No Protection".

Prvi put na Seasplash dolazi i Mungo's Hi-Fi (DJ set), jedan od popularnijih europskih sound systema, ali kolektiv koji okuplja šest DJ-eva i producenata. Svoju su aktivnost prije 12 godina obogatili pokretanjem vlastite izdavačke etikete 'Scotch Bonnet', kao i podetikete 'Scrub A Dub'.

Premijerni nastup na Seasplashu imat će i Illbilly Hitec, kolektiv sa sjedištem u Berlinu, čiji je zvuk osebujna kombinacija utjecaje cumbie, junglea, hip-hopa, dub i jungle glazbe. U pratnji austrijskog MC-a Kineticala u Puli će predstaviti novi album "One Thing Leads To Another".

U Pulu dolazi i Autonomads, sastav koji je izrastao iz mančesterske skvoterske scene 2007. godine. Duboko inspirirani dub-anarcho-punk pokretom, dosad su odsvirali su više od 500 koncerata u 18 različitih država, dok su u deset godina izdali dva samostalna, i jedan zajednički album s Black Star Dub Collective. I njima će ovo biti prvi nastup na Seasplashu, kao i kolektivu iz Trsta Rockers Dub Master. Oni su, pak, posljednjih godina na regionalnoj i međunarodnoj dub sceni postali prepoznatljivi izgradnjom vlastitog sound systema i organiziranjem redovitih plesnjaka, a ostvarili su i suradnje s poznatim akterima kao što su O.B.F, Vibronics, Channel One.

Nakon pet godina, na Seasplash se vraća poljski 'heavy reggae rock' sastav Paprika Korps, koji su u međuvremenu objavili novi, još uvijek aktualan album pod nazivom "Homemade Babylon".

Među novopotvrđenim izvođačima je i poznati pulski punk rock bend Fakofbolan, koji će za ovu priliku, kompilirajući najprikladnije iz svoje diskografije, složiti poseban set.

Na Punta Christo stiže i Digitron Sound System, prvi domaći sound system koji su 2007. osnovali članovi bendova Radikal Dub Kolektiv i Bamwise. Njihovim zvukom dominira UK digital dub, uz utjecaj različitih glazbenih smjerova, od elektronike do organske glazbe. U proteklih godinu dana iznjedrili su tri nova izdanja; ‘Dub Swap!" s Brainlessom, 7” singl "Hail Up!" s Dan I-em te 12” remix za ViolinBwoy feat. Echo Ranks.

Pridružit će im se i Warrior Charge - Sound system, kolektiv utemeljen 2006. iz lokalne DIY scene Udina, kao i Dubble, hrvatski  dub live act duo, koji su pokrenuli Vanja aka Vanya O i Jadranko aka Dubolik nakon razlaza Radikal Dub Kolektiva. Trenutno funkcioniraju na različitim adresama (Leicester, Zagreb), a na aktualnom im izdanju "Sign Of The Times" gostuje poznati reggae vokal Earl 16.

Seasplash festival već desetljeće i pol predstavlja bass glazbu i kulturu reggae, dub, drum & bass, dancehall, ska, world glazbe, kao i raznovrsne elektronske glazbe.

Protiv radikalne desnice

Seasplash festival obilježava kroz 15. izdanje i 40 godina od objavljivanja singla "Punky-Reggae Party", u izvedbi Bob Marleya i Lee 'Scratch' Perrya. Ovaj antologijski hit, objavljen je 1977., kao posljedica udruživanja reggae i punk rock supkultura koji su se serijom koncerata 'Rock Against Racism' digli glas protiv tada rastuće radikalne desnice u Velikoj Britaniji.

Uz pozitivne vibracije, navode organizatori, Seasplash zadržava notu društvene angažiranosti, upozoravajući na ovu još uvijek aktualnu tematiku, kako u domaćem, tako i u europskom te globalnom okruženju, zazivajući razum i toleranciju, naspram nametnutih autoriteta i moći ugnjetavanja.

Dosad potvrđeni izvođači

Vin Gordon & The Real Rock Band, Mad Professor, Citizen Fish, Pitch Black, Culture Shock, Waitapu, Black Star Dub Collective, Conscious Youth, Black Star Dub Collective, Mungo’s Hi-Fi (DJ set), Illbilly Hitec, Paprika Korps, Fakofbolan, Autonomads, Warrior Charge, Digitron Sound, Rockers Dub Master, Dubble, Dubbing Sun, Kinetical MC x DJ Diaz, Raptix, Gnischrew, Nobody b2b Damask, Thizzla, Deeds, Isonoe, Lion’s Hifi, Selectress Beatroot, Dcone. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter