Prvi Dark "O" pokazao da riječka scena nije umrla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset bendova, brojna publika svih generacija i atmosfera kakva se može samo poželjeti - najkraći je sažetak prvog metal festivala pod nazivom Dark "O" koji je proteklog vikenda održan u prostoru bivše Tvornice papira. Festival koji je organizirala Udruga Ri Rock i Udruga Škatula u suradnji s Udrugom The Hauntlings, otvoren je nastupom riječke grupe Syleth nakon koje se predstavio još jedan riječki bend, Utumno, te labinski Storm. Prije ponoći nastupili su i zagrebački Polarity of Life, riječki Proklet te kultni Grč, dok su se u drugom dijelu večeri predstavile još tri riječke grupe - Black Cult, Czaar i PHC te crikvenički MBurns. Drugog su dana festivala pred publiku prvi stali članovi labinskog benda Dead Pleasure, a potom su nastupile riječke grupe Epicentar, Asheraah, The Wayfarer i Diamond Dust. U Harteri je nastupila i grupa Teramoth iz Labina, Mass Hypnosis iz Zagreba te, E.N.D. iz Zadra. Prvi Dark "O" Metal Fest zaključen je nastupom riječkih bendova Krematorium i Longhare.

Pun pogodak

Osim nastupa dvadeset bendova na glavnoj pozornici, ljubiteljima žestoke i underground kulture organizatori su pripremili i DarkCube Floor s glazbom za koju su bili zaduženi DJ-i JesteRi, The Klinik Conspiracy i drugi. Na prvom katu Hartere nalazio se i "otrovni šank" sa zlim napitcima Udruge The Hauntlings, a tijekom festivala bio je organiziran i Unhappy Hour s posebnom ponudom pića, igre i slično. Sudeći po reakcijama posjetitelja, prvi Dark "O" Metal Fest bio je pun pogodak.

- Došla sam jer sam vidjela da se Hartera napokon pokrenula, da se konačno opet iskorištava ovaj prostor. U Rijeci inače vlada mrtvilo kad su ljetna događanja u pitanju tako da mi je ovo bio jedini izbor. Inače uglavnom slušam rock tako da nisam došla zbog nekih bendova posebno, već više zbog podrške, otkrila je Oretta koju smo u Harteri sreli tijekom druge večeri.

Veselo društvo u sastavu - Tara, Borna, Linda i Petra, u metal glazbi uživalo je tijekom oba dana.

- Tu smo zato što podržavamo i volimo riječku scenu. Vinko ili Imperator Zla je najbolji organizator festivala, rekla je Linda.

Prijateljska podrška

Druženje u Harteri mladim je Riječanima bilo posebno zanimljivo zbog toga što je u gotovo svim bendovima nastupao netko od njihovih prijatelja.

- Najbolji su Krematorium i Proklet. Inače je sve super, ovaj festival je riječki Wacken, zaključio je Borna, misleći pritom na poznato heavy metal događanje koje u istoimenom njemačkom gradu okupi i do 80.000 posjetitelja.

Ako se njih pita, prvi Dark "O" na odličnom je putu da postane najveći metal fest u našoj zemlji.

- Svi misle da je riječka scena odumrla, ali nije. Svi mi pokušavamo je održati na svoj jedinstven način. Ovo je jedino što je preostalo od ove scene u Hrvatskoj i zato nećemo dopustiti da umre scena u Rijeci. Za deset godina imat ćemo jubilarni Dark "O" festival i mi koji budemo imali majicu s prvog izdanja bit će bogovi u društvu, poručila je Tara, dok je Petra pohvalila organizatore zbog činjenice da su upravo spomenute majice prodavali po prihvatljivoj cijeni od samo 50 kuna.

NogoMetalni turnir

Super organizacija, super ljudi iz svih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja oduševili su i Zvonimira, Zagrepčanina na studiju u Rijeci.

- Došao sam na festival zato što mi većina frendova svira u bendovima. Iako ne slušam ovu vrstu glazbe, ovdje sam iz kolegijalnosti, da podržim scenu. Ljeti nema drugih događanja u gradu, a pod upravom Molekule dečki su uspjeli srediti ovaj prostor i organizirati u njemu događanja, bez obzira na to koji žanrovi bili u pitanju, od partyja do ovakvog festivala. Svaka im čast na tome, rekao je Zvonimir.

Drugog dana program je započeo već u poslijepodnevnim satima kada je u organizaciji Domagoja Fišekovića u Marganovu održan nogoMetalni turnir. Član grupe Krematorium također je bio na oba dana festivala da bi podržao scenu i poslušao druge bendove.

- Što se tiče festivala, sve je odlično organizirano, čak ni nastupi previše ne kasne. Ovo je lijepa prilika da mladi izađu, poslušaju bendove i podrže scenu. Festival je veliki plus događanjima u Rijeci, zaključio je. (Ivana KOCIJAN, snimili Marin ANIČIĆ i Vedran KARUZA)


Podijeli: Facebook Twiter