Proslavljeno 400. emitiranje emisije "Našim krajem"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je od ranog jutra u "Torti", odnosno pulskoj ACI marini bilo svečano i radno, a povod za jedno i drugo bila je 400. emisija "Našim krajem" koju na Radio Puli svaku nedjelju vodi Serđo Valić a u kojoj ima i jedan dio, reportaža "S mikrofonom po Istri" u kojoj su Valićeve priče s terena.

"Našim krajem" se s prekidima emitira od 2006., a "S mikrofonom po Istri" također je emitirana 400 puta dok Valić podsjeća da su u njoj sudjelovala takva imena kao što su legenda istarske kante, svirke i izrađivač narodnih instrumenata Martin Glavaš, preko Bepija Šćulca koji je bio jedan od prvih tartufara u Istri do Prima Rovisa koji je bio kralj kave u svijetu, jedan od najpoznatijih Istrijana u svijetu, oni su svi prošli kroz te emisije.

Valić kaže za sebe da je možda popularniji po drugim stvarima, po pjesmama, ali smatra da je najvažnije što radi upravo "S mikrofonom po Istri".

- To su emisije ke ostaju, ke će ljudi imati prilike slušati i za sto lit, i za pet miljari lit kega bude volja. Ki se zainteresira za to će imati prilike slušati o istarskim običajima, starim zanatima, alatima itd., kaže Valić budući da se "S mikrofonom po Istri" arhivira.

Gostiju bilo puno, bili su tu gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego, harmonikaši Ive Škuflić Brico, Renato Špada, Branko Narančić, kantaduri Milijo Orlić, Pere Brgić, Pere Škuflić, Milan Milotić, pjesnici Remigio Sošić, Pere Škuflić…

Valić kaže da se tu dogodio jedan "festival" istrijanske kante, svirke i beside. Flego i Miletić su mu dali podršku u ovom što radi a nakon što je Valić Miletića predstavio kao jednog najboljih hramonikaša među političarima a Flega kao jednog od boljih pjevača kantaduri među političarima, uz pratnju članova KUD-a Mate Balota iz Raklja izveli su jednu "Brkicu" pa su i Miletić i Flego imali se prilike pokazati kao svirac i kantadur.

Nakon što je emisija završila u podne, Serđo Valić voditelj je opet postao Serđo Valić pjevač te zajedno s prijateljima, a zbog velikog interesa publike opet predstavio svoj hit "Imao sam posla ja". Nakon toga je bilo vrijeme za jednu toplu manjadu kojom je valjalo napuniti baterije prije fešte Križeva u Batlugu na kojoj je Valić nastupio. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter