Pola stoljeća kako jedan hip

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"50 lit kako jedan hip" pisalo je na velikoj torti koju je ispekla Dragica Lukin su u utorak na terasi Doma hrvatskih branitelja zarezali članovi Anelida i počastili brojnu publiku i izvođače koji su malo prije toga uveličali zlatni pir ovog istarskog benda u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održan u povodu Dana grada.

Bio je to koncert sjećanja, ali ne onog kada se unatrag gleda tugujući, nego kada se na pola stoljeća postojanja gleda s veseljem i zadovoljstvom. Anelidi imaju zašto biti zadovoljni, nije im ovo prvi put da su napunili INK, a iza sebe imaju i uspješan nastup u Areni održan za 40. godišnjicu. Drugim riječima, imaju itekako vjernu publiku, ali imaju i poznate prijatelje, jaka imena domaće estrade, koji će im se rado odazvati. Idemo ih, za početak, samo nabrojati i stavimo da su preksinoć nastupili Mirko i Toni Cetinski, Lidija Percan, Vesna Nežić Ružić, Sergio Pavat, Bruno Krajcar, Zbor Zaro, Erik Balija, Folklorno društvo gradišćanskih Hrvata Harmonia, Nataša Dragun, Samanta Stell, In vino veritas. I to još nije sve jer im se pridružio i gradonačelnik Boris Miletić.

Za njega je Drago Orlić koji je spretno vodio cijeli program rekao da "ima oči kako Bambi", no prvi čovjek Pule je uzeo pokazao kako to zvuči "Samo anđeli znaju" kada on uzme harmoniku u ruke. Program je bio dug i ispunjen, bilo je tu mjesta za šale i dosjetke koje je ubacivao Orlić, no na koje su mu spremno uzvraćali odlično raspoloženi članovi Anelida a na bini su se preksinoć našli gitarist Aldo Spada Ptica, za klavijaturama je bio Bruno Zahtila, za bubnjevima Claudio Vlacci i Dragan Racan koji je vješto prebirao po bas gitari.

Ta "udarna grupa" imala je i pojačanja u vidu vrsnog udaraljkaša Vedrana Vojnića, poznatog pulskog basiste Nenada Mirta i iskusnog mladog gitariste Alena Spade, jednog od Pticinih potomaka. Bila je to večer posebna ne samo za Anelide, nego i za goste. Nije samo Anelidima bila to večer za sjećanja. Erik Balija izveo je svoju poznatu pjesmu koju bi mogli nazvati himnom, a to je "Fažana misto moje".

E, upravo je ta nadahnuta i svima draga priča o njegovom rodnom gradiću prvi put izvedena prije pet godina, u INK-u i to upravo na koncertu Anelida. Svi ti gosti bili su prigodni ukras, simbolični šlag na torti proslave benda koji je odsvirao tisuće koncerata i imali su preksinoć puno toga reći u svoje ime. Kroz glazbu, naravno, pa se publika prisjetila priče o "maloj Keti", o "Pokalu vina za Marina", o jednoj Istrijanki, o "najboljoj ribi" ili pak čula pjesmu o Istri za koju Ptica kaže da je "najljepša ljubavna pjesma ikad napisana", a zapjevali su i "Gloriju", "Uzmi sve" i mnoge druge. Bilo je tu još puno pjesama, kao što su se iza benda vrtjeli članci, fotografije, omoti i plakati koji su dodatno dočaravali dugu povijest Anelida. Sjetili su se i onih koji nisu više s njima a to su Branko Milošević Banana i Dario Burić. - Anelidi bi nas znali povesti, pokle njih su došli rockeri, hip hoperi, punkeri? Ali uz te pjesme se ne moeže zaplesati, kazao je Orlić. Bila je tu i jedna dama koja ju je u Anelide doveo pokojni Boško Obradović. (M.RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter