Ples divljeg zapada osvaja Bujštinu

Bujski plesači na sceni
Bujski plesači na sceni

Udruga LIV iz Buja aktivna je tek godinu dana, a već broje oko 40 članova i postigli su zapažene rezultate, pogotovo na području country plesa u kojem sudjeluje polovina članova. Odnedavno tečajeve plesa održavaju u sjedištu Pučkog otvorenog učilišta u Bujama, a ranije u Zajednici Talijana u Kaštelu. Grupa Wild Country Dancers osnovana je istovremeno s pokretanjem udruge LIV. Lani su imali više od deset nastupa. Svojim zanimljivim plesnim koracima i koreografijom zadivili su posjetitelje na nastupima u Brtonigli, Bujama i Umagu te u Sloveniji.

Ples i druženje

- Smisao takvih tečajeva je istovremeno učenje plesova američkih kauboja i druženje uz dobru country muziku. Plešemo plesove i u "line danceu" (svi u liniji), u paru, i u "contradanceu" (jedan nasuprot drugome). U Istri, nažalost, nema takvih grupa, ali nam je cilj da proširimo tečajeve i izvan Bujštine, pojasnila nam je Ivana Kozlevac, voditeljica grupe. Dodala je da je počela učiti taj tip plesa još dok je živjela u Italiji i to je htjela prenijeti u Istru.

- Cilj tih sastajanja nije da se pokaže perfektno poznavanje koraka, nego da se svatko može izraziti plesom na svoj način. Naravno, za nastupe moraju se plesači uskladiti i izvesti korake istovremeno i koordinirano. Često odlazimo na country sajmove u Italiju, jer se tamo možemo družiti s grupama iz drugih država i zajedno otplesati koreografije koje nas ujedinjuju u zajedničkoj strasti, veli Kozlevac. Ona je osnovala udrugu LIV uz Roberta Buzdakina i Lina Mianija, sada predsjednika udruge.

Udruga LIV omogućuje svojim članovima i tjelovježbu. Nedavno su se preselili u nove prostorije u Bujama, iza ljekarne, u salon namještaja "Edi". Novi prostor je opremljen i novim spravama za vježbanje. Iz udruge kažu da su zahvaljujući vježbama njihovi stariji članovi povećali mobilnost ramena, kukova i torakalnog dijela kralježnice.

Sprave za vježbanje

- Smanjenje masnog potkožnog tkiva, povećanje snage i mišićne izdržljivosti su rezultati koje postižu naši članovi zahvaljujući treniranju, vele iz udruge i pojašnjavaju da su treninzi namijenjeni svima, neovisno o dobi, kondiciji i fizičkom izgledu. U grupama je najviše deset polaznika, a nude i mogućnost individualnog treninga te prilagođenih termina treninga. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter