Parkfest: Dvodnevno slavlje glazbe i umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Već punih deset godina u Novigradu se održava festival Parkfest, a naziv je dobio po mjestu zbivanja - uvijek je "baza" koncertnih zbivanja bila u Parku novigradske biskupije, prekrasnoj lokaciji uz samo more. Prošlih godina je to bio dvodnevni festival, a ove godine su organizatori, Udruga za stare i mlade Dajla-Novigrad, zamislili da se sva zbivanja objedine u jednom danu i to u osam parkova.

Izložbe, instalacije i ulične svirke

Sve je počelo u subotu u podne, predstavljanjem prostorno-zvučne instalacije u Parku Irme Benčić te otvaranjem antologijske izložbe "10 godina Parkfesta" u Parku Antonio Manzoni. Tako su umjetnici i fotografi, koji već godinama uspješno surađuju i spajaju svoj rad s koncertnim dijelom Parkfesta, otvorili jubilarno izdanje ovog festivala, a na brojnim lokacijama po Novigradu su bila zbivanja. Bilo je tu i spontanih svirki uličnih svirača, kojima su se pak pridružili i slučajni prolaznici pjesmom i svirkom, a subotnji program se nastavio u Parku Giovanni Rainis s još jednom zvučnom instalacijom te likovnom radionicom za djecu u Parku mladih.

Ribari su dočekali posjetitelje u Parku ribara, gdje su se nudile srdele i vino, a koncertnu večer otvorila je pazinska etno skupina Veja u Parku Giovanni Rusgnach. Ovakva koncepcija programa pokazala se kao pun pogodak - cijeli dan grad je živio umjetnost i glazbu, a manifestacije su privukle brojne posjetitelje kao i sudionike.

Iako je vremenska prognoza bila dobra, kiša je iznenada počela padati u subotu oko 21 sat, pa je ostatak programa - performans KaraOK! kao i koncertni program na glavnoj pozornici - morao biti otkazan.

Vremenske neprilike su malčice poremetile najavljeni program, no nisu prekinule Parkfest - svi posjetitelji i glazbenici koji su trebali nastupili u subotu, okupili su se u šatoru iza pozornice te se večer nastavila uz akustičnu svirku u dobrom raspoloženju do sitnih sati.

Zbog kiše festival "produžen" na dva dana

Organizatori su pokazali izuzetan entuzijazam od samog starta, pa je tako odlučeno da koncertni program Parkfesta ipak održi, te je to prebačeno na nedjelju, kad je svirka započela oko 19 sati u suncem okupanom Parku novigradske biskupije. Prva je nastupila grupa Detour koja je predstavila svoj prepoznatljivi opušteni elektroakustični pop, a posjetitelji su, u pravoj woodstockovskoj maniri, raširili dekice i skupinama posjedali po parku, ili se pak odlučili na kupanje u moru tik uz pozornicu i uživali u nastupu Detoura.

U novom sastavu se predstavila i novigradska blues grupa Vervet predvođena Denisom Makinom, te su izveli repertoar autorskih skladbi koje je novigradska publika pjevala s bendom. S obzirom da je pomjeren datum festivala, neki od izvođača su morali otići zbog daljnjih ugovorenih nastupa, tako da Edo Maajka nije nastupio, ali je isto tako najavljeno da će nastupiti vjerojatno u kolovozu u Novigradu.

Veliko finale koncertne večeri bilo je uz Davorina Bogovića - s obzirom da su neki članovi njegova benda morali zbog obaveza otputovati, na pozornici su se Bogovićima pridružili basistica i klavijaturist Verveta. U jednom trenutku nestalo je struje, no svi su bili odlučni da se odupru svim nevoljama, a dobro raspoloženi Davorin Bogović je digao publiku na noge svojim energičnim i temperamentnim nastupom i izvedbom ponajvećih hitova poput "Mladić", "Crno-bijeli svijet", "Mi plešemo" i drugih.

Parkfest se održao u organizaciji Udruge za stare i mlade Dajla-Novigrad, uz podršku Grada Novigrada, Turističke zajednice Grada Novigrada, Lagune Novigrad i Istarske županije. Iako je prvotno najavljeno da traje samo jedan dan, kiša je malčice poremetila planove, pa je Parkfest ove godine trajao dva dana, a iako se poprilično improviziralo te je program ponešto izmijenjen zbog iznenadnih neprilika, posjetitelji su komentirali kako je i ovo izdanje novigradskog festivala prošlo odlično, uz puno dobre glazbe, inspirativne umjetničke projekte i u sjajnoj atmosferi. (Mladen RADIĆ, snimio Manuel PALJUH)


Podijeli: Facebook Twiter