Okusi zemlje osmijeha


Proteklog tjedna u hotelu Kempinski održao se Tajlandski festival na moru. Bio je to egzotični gastronomski izlet koju je uveličala Njezina Ekselencija Kanthong Unakul, veleposlanica Kraljevine Tajland za Hrvatsku, gospodin Alojzije Pavlović počasni generalni konzul te gospodin Michael Pavlović, počasni vice-konzul Počasnog Generalnog konzulata Kraljevine Tajland u Zagrebu, istarski gradonačelnik, Valter Flego, zamjenik gradonačelnika, Mauro Jurman, te mnogi gosti željni daška dalekog istoka i ozračja duha ove predivne zemlje.

Uvodnu je riječ održala Njezina Ekselencija Kanthong Unakul, koja u Hrvatskoj nije prvi puta. Istaknula je sve ljepote i čari ove daleke nam zemlje, od hrane, do shoppinga. Napomenula je da su odlučili da se festival održi u Savudriji iz razloga što je počasni konzul s ovog područja, a želja im je promovirati Tajland široj publici.

-Bilateralni odnos između Hrvatske i Tajlanda je odličan. Tajlanđanima se jako sviđa vaša zemlja, danas zahvaljujući tehnologiji i svim njezinim prednostima, lakše je upoznati drugu državu i kulturu. Nadalje, veliki broj Tajlanđana zaista voli doći kod vas na odmor. Želja nam je, ne samo privući Tajlanđane u Hrvatsku, nego i Hrvate u Kraljevinu Tajland, rekla nam je Njezina Ekselencija, koja je, malo je reći, oduševljena ljubaznošću Hrvata i ljepotom naše obale, a posebno je istaknula kako je bitna promocija i jedne i druge zemlje, da bismo na taj način jačali međusobne odnose.

Osmero vrhunskih tajlandskih chefova, profesora kuhanja, predstavili su tajlandsku kuhinju, inače najmaštovitiju, poznatu po uporabi egzotičnih sastojaka, te generacijskog prenošenja ovog zavidnog umijeća i tradicionalnih recepata. Tajland, također znan kao zemlja s tisuću osmjeha, svojom je kuhinjom osvojila svjetsku gastro scenu. Ukusna i zdrava hrana, pripremljena na jednostavan, ali maštovit način, sa pregršt povrća, tropskog voća, svježe i sušene ribe, đumbira, čilija, galanga, fermentirane ribe ili račića, čiji je glavni obrok večera, u svijetu slovi kao jedna od najegzotičnijih kuhinja današnjice.

-Istarska se kuhinja na prvi pogled čini vrlo jednostavnom, ali kada ju isprobaš, ipak shvatiš da nije tako. Jako mi se sviđa iako je drugačija od Thai Fooda, u kojem dominira začinsko bilje, što je u jednu ruku ''zaštitni znak'' Tajlandske kuhinje, u kojoj se miješa mnoštvo različitih okusa, rekla nam je profesorica kuharstva s Tajlanda.

Na ovom su festivalu posjetitelji s užitkom kušali raznovrsnu hranu, od Pad Thaia, poznatih rižinih
rezanca sa začinskim biljem, Som Tama, pikantne salate od papaje, Khanom Buang, malenih palačinki, te deserta Luk-Chup, koji je tipičan i jedan od najpoznatijih tajlandskih deserta.

-Moje je iskreno razmišljanje, možda i subjektivno, da je naša hrana najbolja na svijetu, ali naravno, volim isprobati i hranu koja nije mediteranska. Thai food mi se jako sviđa jer ima mnogo povrća i tjestenine, rekao nam je istarski župan Valter Flego, koji će se rado odazvati pozivu Njezine Ekselencije na Tajland. Naime, Flego ima namjeru u njihovu turističku rutu po Hrvatskoj uvrstiti i naš najveći poluotok.

Također, na festivalu se moglo sudjelovati u tajlandskim tradicionalnim vještinama, rezbarenju voća i povrća, oslikavanju kišobrana i ukrasnih vijenaca, za čiju je izradu zaslužan Faculty of Home Economis Technology u Bangkoku ili jednostavno samo uživati u zanimljivim prizorima koji nisu naša svakodnevica. Pregršt ukusne hrane i zanimljivosti koji krase ovu nama daleku i izazovnu zemlju, oduševili su sve prisutne, koji su pobliže upoznali ovu predivnu zemlju jugoistočne Azije i naučili nešto više o jednoj drugoj, raznolikoj i bogatoj kulturi.

U suradnji sa Počasnim Generalnim konzulatom Kraljevine Tajland u Zagrebu, Ambasada Kraljevine Tajland za Hrvatsku sa sjedištem u Budimpešti ovaj je festival dio projekta predstavljanja Tajlanda široj europskoj publici, njezinog kulturnog naslijeđa, čija je turneja započela u Budimpešti 26. srpnja, a nakon Umaga, nastavlja se u Poljskoj i Republici Češkoj.

Tim je događajem, prošlogodišnja tajlandska kulturna večer dobila dostojan nastavak, koji je oduševio sve prisutne, koje na trenutak odveo na Daleki istok. (Tea GRGIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter