Magija, euforija i poruke koje traže primatelja

Elemental su nastupili na pulskom Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)
Elemental su nastupili na pulskom Kaštelu (D. ŠTIFANIĆ)

Euforična publika ispratila je sinoć zagrebačku grupu Elemental koja je nastupila u sklopu Ljeta na Kaštelu. Ugodna, ne pretopla noć i publika koja je u solidnom broju ispunila mjesto koje je Remi nazvala "magičnim" neki su od elemenata zbog kojih je preksinoćni koncert uspio.

Vruća završnica

Mlaki početak u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre nije navještavao vruću završnicu, no ona se dogodila tako da komplimenti kojima je pred kraj koncerta Shot obasipao publiku nisu bili bez osnova. Elemental je jedan od onih bendova koje treba čuti uživo da bi se osjetila njihova snaga, ali ona pak ne dolazi samo iz njihovog scenskog nastupa, neupitne karizme udarnog pjevačkog i autorskog dvojca Remi i Shota te cjelokupnog odličnog benda. Unatoč povremenim otrcanim pozivima publici da digne ruke u zrak, njima je bitno da jasno prenesu stihove, da ispričaju priče i to često vrlo ozbiljne priče u kojima se bave ljudima, politikom, nasiljem...

Iako se čini se da imaju želje promijeniti barem taj mikrosvijet koji ih okružuje, nešto im nedostaje... Kada se pojavila njihova pjesma "Zašto te imam", inače žestoka kritika cjelokupne političke kaste, spot u koji su montirani kadrovi s nekim poznatim političkim ličnostima je bio potiho ignoriran od strane nekih televizijskih kuća, a preksinoć je Remi na Kaštelu rekla da više nema ideju kome bi uputila te riječi jer ima osjećaj da ih nitko više ne sluša.

Sjajna završnica

Da bi poruka imala efekt, mora postojati netko i na drugoj strani tko će je primiti. Ostaje im zato njihova publika. Njoj mogu reći jasno i glasno sve što žele i u borbenom stilu kliknuti "Mi smo premladi da nas slome" kao u pjesmi "U mojoj glavi".

Prije sjajne završnice trebalo je malo "zaljuljati brod" i održati kratko predavanje na temu "Prirode i društva" da bi atmosfera postala ona prava. "Priroda i društvo" jedna je od onih pjesama gdje Elemental udara i prema nekim kontradiktornim shvaćanjima ukorijenjenim među običnim ljudima "Prodali bi sve, ali da je naše...". Publika jako voli i "Male stvari", a legendarnu "Romantiku" nećemo ni spominjati. Uzgred, izgleda da je u zadnje vrijeme opet trend kod bendova da se laganice stave na hrpu i odsviraju u srednjem dijelu koncerta. I opet, to se publici sviđa.

"Zašto te imam" označio je kraju službenog dijela, no Shot nije stigao niti dovršiti cigaretu i već je ponukan pozivima publike pohitao natrag na binu da bi, konačno na red došla "Iz dana u dan". Svaka čast odličnoj studijskoj verziji i ništa manje efektnom spotu, ali ovo je pjesma koja se jednostavno mora čuti i doživjeti na koncertu.

Tu do izražaja dolazi sva snaga njenih riječi i tu se u velikom stilu prazni sav njen naboj. Publika nastavlja ključati dok traje trodijelni bis, pogotovo dok bend izvodi "Prokletu ljubav". Samo nedostaju vatromet ili neki laserski show da spektakl bude potpun. Ma ne, ovako je i više nego dobro. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter