Jedinstvena rock avantura zvana Clutch

Clutch
Clutch

Godine 2001. američki sastav Clutch objavio je album naslovljen "Pure Rock Fury", a upravo taj naslov najbolje opisuje koncert koji su ovi groove rockeri priredili u nedjelju u zagrebačkoj Tvornici kulture. Njihovo gostovanje u Hrvatskoj koje je ujedno i jedan od rijetkih klupskih koncerata u sklopu njihove turneje izazvalo je ogroman interes fanova, te se koncert iz prvotno planirane Močvare preselio u veći prostor Tvornice kulture, no i veći prostor je bio premali za sve ljubitelje Clutcha - sve ulaznice su u vrlo kratkom vremenu rasprodane, a organizatori, Los Angeles Agency, kao i sam sastav, nisu htjeli koncert seliti u veći prostor, jer su članovi benda htjeli pravi klupski koncert.

Nepogrešiva mašina moćnog zvuka

Sve to je rezultiralo usijanom atmosferom nabijenom eksplozivnom energijom koju je Clutch pronio prepunom Tvornicom kulture već s prvim taktovima pjesme "The House That Peterbilt" kojom su započeli koncert u Zagrebu. Karizmatični frontman Clutcha Neil Fallon kad je stupio na pozornicu i vidio koliko se ljudi okupilo rekao je oduševljeno "Holy shit!", te se odmah približio prvim redovima odakle su fanovi ekstatično pjevali u glas s njim, a izbor repertoara je bio prava poslastica za sve fanove - jer, iako Clutch trenutno na turneji promovira svoj najnoviji, jedanaesti album "Psychic Warfare", oni su "otprašili" setlistu od šesnaest pjesama kojom su napravili presjek svoje bogate diskografije. S obzirom da ovaj sastav svira u nepromijenjenom postavu još od osnutka benda, 1991. godine, oni su na pozornici oličenje vrhunskog rock'n'roll benda, koji funkcionira poput nepogrešive mašine moćnog zvuka.

Kao predvodnici groove rocka iliti podžanra stoner rocka, Clutch su i uživo dokazali da njihova reputacija itekako ima pokriće. A svakom novom pjesmom sa setliste publika je to i potvrđivala povicima, pjevanjem i skakanjem - plesanjem doduše nešto manje, jer za to jednostavno nije bilo prostora u gusto popunjenoj Tvornici kulture. Teško je izdvojiti album ili pjesmu Clutcha koji bi se mogli unificirati kao jedinstven hit - ali našle su se na setlisti tako pjesme poput već spomenute "Pure Rock Fury", "Escape From the Prison Planet", "Spacegrass", "Regulator", "Firebirds", aktualnog hita "X Ray Visions"… svakom pjesmom atmosfera je bila sve užarenija, a koncertni program Clutch su završili pjesmom "Gravel Road".

Koncert za pamćenje

No publika je bila odlučna u namjeri da američke velikane dozove na bis - a na bučno dozivanje i aplauze članovi Clutcha su se rado odazvali, te izveli još "Quick Death in Texas" i "Electric Worry". Da nije samo publici bilo dobro, svjedoči izjava frontmana Neila Fallona, koji se sa smiješkom obratio publici i rekao: "You Rock!", a također je rekao i da im je trebalo 25 godina da dođu do ovdje, ali im je odlično i definitivno namjeravaju češće dolaziti. Sudeći po komentarima oduševljene publike koja je sa smiješkom na licu nakon koncerta napuštala veliki pogon Tvornice kulture - svi jedva čekaju da se ponovi ova jedinstvena rock avantura zvana Clutch koji su definitivno priredili koncert za pamćenje.

Koncertnu večer otvorila su dva zagrebačka benda - Cojones i She Loves Pablo. (Tea TIDIĆ, snimili Darko RAJIĆ i Ranko Suvar / CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter