Impresivna glazbena priča iz Labina

S predstavljanja labinske nezavisne glazbene scene u pulskom Rock Caffeu (D. MEMEDOVIĆ)
S predstavljanja labinske nezavisne glazbene scene u pulskom Rock Caffeu (D. MEMEDOVIĆ)

Prije šest godina krenula je priča koja je danas dobro znana pod nazivom Labinska scena - na inicijativu nekolicine entuzijasta pod vodstvom Kristiana Stojića okupili su se svi tada aktivni labinski bendovi, te je snimljen prvi kompilacijski CD "20 Let" gdje se predstavilo 20 bendova raznih glazbenih žanrova s po jednom pjesmom. To je pokrenulo cijelu lavinu zbivanja - nakon prve kompilacije koja je izašla 2012. godine, aktivirali su se i mnogi zaboravljeni labinski bendovi, a aktivni bendovi su dobili dobru platformu za nastavak svog rada.

Godine 2014. uslijedilo je drugo izdanje pod nazivom "Kompilacija labinske nezavisne glazbene scene - Vol 1", s 15 pjesama i bendova, a 2016. godine je pak objavljena "Kompilacija labinske nezavisne glazbene scene - Vol 2". Aktualna prošlogodišnja kompilacija nije ostala samo na nosaču zvuka, već su se bendovi predstavili i koncertno o čemu nam više govori Kristian Stojić.

- Koncertna promotivna turneja startala je u Labinu, gdje je u KUC Lamparni održan veliki koncert na kojem je nastupilo osam bendova koji su na kompilaciji. Turneja se nastavila koncertima u River Pubu u Rijeci, te prošlog tjedna u pulskom Rock Caffeu, a zadnja stanica turneje je ovog petka, kad će bendovi s labinske scene nastupiti u zagrebačkom klubu Hard Place.

Sve to je moguće zahvaljujući potpori šire lokalne zajednice i samog grada Labina, a gdje god nastupali, nailazimo na vrlo pozitivnu reakciju publike. Velika vrijednost ovog projekta jest što je zabilježeno sve što se zbiva na labinskoj sceni. Naime, osim tri kompilacije koje su objavljene, kroz ovu priču se okupila i skupina entuzijasta koji djeluju pod imenom Noir.am session, koji u video obliku dokumentiraju koncerte ne samo labinskih već i ostalih bendova, a imaju i svoj kanal na YouTubeu gdje donose snimke svirke uživo raznih glazbenika u raznim ambijentima, poput starih kuća, konoba i slično. Osim na kompilaciji, labinski bendovi snimaju i vlastita izdanja, te su svi oni i samostalno se predstavili koncertno u labinskom Rock Caffeu – grupe poput Vaanka Schkvare, Loell Duinn, SDP Trio, All Star Division i drugih, kaže Kristian Stojić.

Tako se na aktualnoj "Kompilaciji labinske nezavisne scene Vol. 2" s po jednom pjesmom predstavljaju Elyn Porter, Predrag Ljuna, SDP Trio, Uh!, Vaanka Schkvare, Trees of Maine, Sanel Isanović, Ver Ballem, Mustard Seeds, All Stars Division, Home Made Experiment, Henry's Dream i Loell Duinn. Ova, kao i preostale dvije kompilacije, mogu se kupiti u labinskom Rock Caffeu te besplatno downlodati na Bandcampu.

Još je novosti s izuzetno aktivne labinske glazbene scene - tako su Elyn Porter objavili EP, Vaanka Schvake uskoro objavljuju album, Loell Duinn su trenutno u studiju i snimaju album, a album su objavili i Mustard Seeds. Ova impresivna glazbena priča odličan je primjer kako se zajedničkim radom i entuzijazmom može učiniti zaista mnogo - a Labin se pak može pohvaliti da ima puno bogatiju i organiziraniju glazbenu scenu od mnogih značajno većih gradova, a sve to je pak dokumentirano kako na audio izdanjima, tako i na video snimkama koje se mogu naći na internetu. (Tea TIDIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter