Digitalna 2014.:Od iPhonea do električnog Teslamobila

Microsoft Surface Pro 3
Microsoft Surface Pro 3

Digitalni "pomoćnici" bez kojih ne možemo živjeti (a da to ni ne primjećujemo) iznimno su napredovali u protekloj godini. Slavni iPhone
prometnuo se u svoju šestu inačicu, tableti i mala računala postala su "hibridi" u tehnološkom svijetu, a promijenili su se čak i ručni satovi: danas ih pokreće android operativni sustav i služe za internetiranje i slanje elektronske pošte. Promijenio se i fotografski svijet, u kojem ni Polaroid nije ono što je nekada bio, dok na najprestižnijim kamerama piše Samsung. Pregled najpopularnijih digitalnih gadgeta u 2014. unaprijed nam govori da bi godina što počinje mogla biti tehnološki još atraktivnija.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus
Novi Appleov smartphone očekivao se cijelu godinu. Do predstavljanja u rujnu nova inačica iPhonea prometnula se u legendu u čiju savršenost svi vjeruju, tako da golemi interes koji još uvijek izaziva nije nikakvo iznenađenje. Modeli iPhone 6 i iPhone 6 Plus (s "phabletovskim" ekranom od 5,5 inča) pripadaju najmodernijim komunikacijskim napravama današnjice, ali glavni sastojak njihova uspjeha nije u tehnologiji nego u poziciji "statusnih simbola" za one koji ih upotrebljavaju. Kao i dosada, iPhone je oznaka za uspjeh, barem kada je o riječ o Appleu i njihovim dionicama.

Nexus 6
Novi Googleov smartphone Nexus 6 najbolji je dokaz kako ne treba miješati "jabuke" i kruške, odnosno Apple i android uređaje. Nexus je odgovor "Velikog brata" moćnoj "Jabuci", te jedan od najzanimljivijih gadgeta godine. Još je veći snažniji od najvećeg iPhone, pripada mu
ekran od 5.9 inča, pogoni ga novi Android 5.0 nazvan "Lollipop", te zmajski "Snapdragon 805" procesor. Nexus 6 ima 13 megapikselnu stražnju kameru, te dolazi s punjačem koji za trideset minuta punjenja pruža petosatnu upotrebu pod punim opterećenjem.

LG G Watch R
Pametni satovi polako su postali dostupni i popularni gadgeti. U očekivanju iWatcha, Appleovog multifunkcijskog pokazivača vremena, otkucaja srca i mjerača šećera u krvi najavljenog za ožujak, na sceni su zavladali Android pametni satovi, među kojima se istaknuo LG G Watch R, koji izgleda poput klasičnog okruglog sata. LG G Watch ima procesor poput pametnog telefona, radnu memoriju od 512 MB i internu memoriju od 4 GB i spreman je surfanje, boravak na društvenim mrežama i razmjenu elektronske pošte. Pokreće ga android 4.3 operativni sustav, sluša glasovne naredbe i otporan je na prašinu i vlagu.

Acer Switch
Ni tableti više nisu ono što su bili. Sve razmaženiji kupci i žestoka konkurencija natjerali su vodeće proizvođače na hibridne uređaje, koji su ujedno laptopi, desktopi, mali TV displeji, te, naravno, tableti. Acerova serija Switch (modeli 10, 11 i 12) vrhunski su digitalni "hibridi" - mogu služiti, uz bežičnu tipkovnicu, kao desktop PC računala, kao "šatori" za gledanje filmova ili se prometnuti u klasična prijenosna računala. Najsnažniji među njima, Acer Switch 12, opisan je kao "iPad killer", te nudi "Gorila glass" ekran od 12 inča, SSD memoriju od 60 ili 120 GB, brzi procesor i HDMI izlaz.

Kindle Voyage
Tehnologija elektronske tinte, E-Ink, ne posustaje pred naletom sve moćnijih i detaljnijih ekrana za tablete i druga mala računala. Novi Amazonov e-čitač, Kindle Voyage, nudi još preglednije čitanje e-knjiga na svom 6 inčnom crno-bijelom ekranu, rezolucije 300 piksela po inču, prekrivenom staklom i prilagođenim čitanju u svim svjetlosnim uvjetima. U novi Kindle, koji je zamjena za dosadašnji top-model Paperwhite, smješten je memorijski spremnik od 4 GB (dovoljan za više tisuća knjiga u Kindle formatu), baterija traje više od mjesec dana, a ima i 3G opciju, pa knjige možete dobavljati ma gdje se nalazili.

MacBook Pro
U svijetu prijenosnika Appleovi proizvodi imaju kultni status. Drugim riječima, oni nisu samo gadgeti za jednu sezonu, što ih se lako zaboravlja, nego predstavljaju uređaje koji će sretnim vlasnicima donijeti mogućnost dugotrajne i kvalitetne upotrebe. Posljednji
model MacBook Pro laptopa, koji postoji u inačicama ekrana veličine 13 i 15 inča, unaprijeđenima Retina displejom, pripadaju upravo takvim ultimativnim prijenosnim računalima. Pogoni ih Intelov proces i najnovija inačica Mac OS X operativnog sustava nazvana Yosemite.

Tesla Model S
Električni automobili za mnoge su skupa budućnost, ali vrijedno je zabilježiti da se u na tržištu EU pojavio Tesla Model S, električni auto snage 60 kWh, s kojim možete voziti oko 500 kilometara poslije samo jednog punjenja. Njegov stariji brat, sa snagom od 85 kWh, još nije prešao "veliku baru", ali to je pitanje vremena. Teslamobilom se upravlja preko velikog, 17-inčnog ekrana, odnosno velikog tableta. Ljubitelji znanstveno-fantastičnih filmova doći će na svoje: pojavio se auto koji se puni kao mobitel, a tako se s njime i
upravlja.

Microsoft Surface Pro 3
Microsoftov uređaj Surface Pro 3 vratio je povjerenje tehnofila u tehnološke sposobnosti diva iz Redmonda. Bez obzira na dolazak nove verzije Windowsa za koji mjesec, te na najavu Microsoft smartphonea (nastalih na kosturima Nokie), neobično hibridno računalo Surface Pro u novoj inačici izaziva veliku pažnju korisnika koji žele tablet, notebook i prijenosnu kutiju čuda u jednom paketu. Surface Pro 3 ima tipkovnicu koja se može otkvačiti, ekran od 12 inča, te olovku s kojom se može crtati i pisati. Univerzalna multimedijska igračka pokreće se Windowsima 8 i vrlo je konkurentna iPadu, te najboljim android tabletima.

Polaroid Socialmatic kamera
Iako klasična polaroid fotografija još nije mrtva, tvrtka Polaroid odavno je zanemarila proizvod po kojem je postala slavna. Umjesto jedinstvene fotografije koja na posebnom foto-papiru izlazi iz kamere, te se "sama" razvija u roku od nekoliko minuta, nova digitalna Polaroid Socialmatic kamera, sa senzorom od 14 megapiksela, fotografiju će isprintati malim ugrađenim printerom, a uz to je može, po željama, odmah poslati na Twiter, Instagram i Facebook. Klasičari, koji ne snimaju za društvene mreže, mogu pak posegnuti za
instant filmovima tvrtke "Impossible Project" i starim, dobrim Polaroid kamerama, koji će njihove uratke ostaviti
u sjaju anonimnosti.

Samsung NX30
U fotografskom svijetu zavladao je trend malih, ali kvalitetnih kamera s vrhunskom optikom i odličnom senzorima nove generacije. Robusni DSLR aparati ostavljeni su okorjelim profesionalcima, dok "mirrorless" kamere preuzimaju amatersko i entuzijastičko tržište. U velikoj ponudi "bezogledalaca" pozornost je izazva Samsung NX30. Bez obzira što se radi o jakom "fotografskom" brandu, poput Nikona ili Canona, Samsung ima sve više poklonika. Model NX30 ima promjenjive objektive, senzor od 20 MP, touch-screen i elektronsko tražilo. Izoštravanje je moguće prstom preko stražnjeg ekrana, dodirom na dio slike kojeg želite izoštriti.(D.GRAKALIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter