Desetljeće rovinjskih Roxannica

Slavlje plesne Udruge Roxanne
Slavlje plesne Udruge Roxanne

Sportska dvorana Valbruna bila je premala da prihvati sve roditelje i prijatelje, ali i brojne ljubitelje plesa koji su došli proslaviti obljetnicu osnutka Udruge Roxanne. Naravno, bila je to prigoda da stotinjak plesačica (a našao se i poneki dječak) pokažu što znaju i umiju.

O kakvoj je obljetnici riječ govori i podatak prema kojemu su nekad aktivne i rasplesane djevojčice, danas studentice i apsolventice, a kako u povjerenju doznajemo i četiri Roxannice pred oltarom, okupile na rođendanskom slavlju. Bila je to prigoda da male, srednje i velike Roxannice, uz pomoć koreografkinja i trenerica, kao i stručnog stožera pokažu što znaju i umiju, te na dvosatnoj proslavi pokažu da Rovinj pleše.

- Ako smo ostvarili i samo djelić onog zbog čega smo se osnovali, našu smo djecu odmorili od surove realnosti i približili svijetu mašte, unijeli u njihove živote veselje i pomogli im da otključaju kreativnost i puste je na slobodu, ostvarili smo svoj cilj, rekla je u ime Udruge, jedna od osnivačica rovinjskih Roxannica, Jela Bekić Balaško, podsjetivši i da su krenule skromno, a da danas plesom ruše granice i osvajaju prestižna mjesta na natjecanjima.

- S velikim ponosom možemo reći da je Udruga prve godine imala šest redovnih članica, a da ih danas imamo više od stotinu. A da se trud i rad nagrađuje dokaz su i brojna odličja i medalje koje su Roxannice osvajale na natjecanjima na kojima su, također, kroz ples, mladost i prijateljstvo, pričale priču o Rovinju, rekla je Bekić Balaško.

Tijekom programa publika je imala prigode vidjeti i doživjeti nastupe koji su plijenili pažnju gledatelje, a bila je to i prigoda za podsjećanje na koreografije koje su osmislile Nada Malusa, Christina Quarantotto, Tamara Berec, Anja Šehić, Roberta Carić, Samata Petričević, Marianna Drda, Sara Oštrić, Zvonimir Živić, Kristina Bingula i Martina Kolega, koja je obogatila ne samo plesnu scenu Roxannica već je i svim ljubiteljima pokreta i plesa pružila mogućnost da u Rovinju uživaju u njenim koreografijama, poznatim ne samo na domaćoj plesnoj sceni, već i širom Europe. Rođendansko i jubilarno slavlje nije prošlo bez poklona i knjige - godišnjaka o Roxannicama koju je napisala Maja Grbac. Plaketu za doprinos u desetogodišnjem radu Udruge dobile su Roberta Carić, Marianna Drnda, Tijana Balaško, Stefani Matić  i  Maja Grbac - ona zlatna generacija koja je započela s erom dobivanja nagrada, ali i nastavila s prijenosom znanja i vještina na mlađe generacije. Nagrađena je i "žena iza scene"-  Kristina Bingual, potom i Ilijana Tošeski, Anela Bečić, Samanta Petričević i Sara Oštrić. Priznanje za doprinos u afirmaciji plesa uručeno je Zvonimiru Živiću, Edisi Huskić, Luciji Prgomet, Petri Modrušan, Luni Barbaro i Anđeli Kurtović, te Gali Juran, Tei Tomas, Indi Matošević, Nicol Antolović, Mattei Pernat, Luciji Jurić, Katji Mardžetko, Niki Žužić, Sari Rabar, Noli Čondić, Nensi Ivković Balaško, Enidi Pezerović, koje ne samo da plešu već su i voditeljice ljetnih kolonija plesa. (Zapisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter