Chi Nei Tsang masaža za zdravlje unutarnjih organa

Suzana Janković demonstrira Chi Nei Tsang masažu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Suzana Janković demonstrira Chi Nei Tsang masažu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Pula se može pohvaliti da je jedna od svega dva grada u Hrvatskoj, uz Umag, u kojem se nudi posebna abdominalna masaža. U ponudi je, naime, odnedavno ima Puljanka Suzana Janković, koja se proučavanjem Thai yoga masaže bavi već sedam godina, a nedavno je svoje znanje, a time i ponudu, upotpunila vrhunskom Chi Nei Tsang (CNT) masažom abdomena.

Preventivna metoda

- U posljednjih 20 godina javnost je postala svjesnija tjelesne potrebe za zdravom i hranjivom prehranom. Međutim, čak i da konzumiramo najzdraviju hranu, tijelo ju ne može potpuno iskoristiti ako probavni sustav nije zdrav. To za posljedicu ima sve brojnija nezdrava stanja. Kako je abdomen fleksibilan, formiran od mišića i tetiva te bez krutih oblika, moguće je primijetiti bilo kakve promjene u normalnom ponašanju abdomena. CNT je prvenstveno preventivna metoda očuvanja zdravlja, kaže uvodno Janković koja je svoje izučavanje započela u Hrvatskoj s učiteljem Davorom Haberom iz udruge Kuća Sunca, ali je kroz sedam godina iskustva konstantno usvajala sve moguće pristupe Thai joga masaže poput akupresure, miofascijalnog pristupa, kraniosakralnog pristupa, dinamičnog te osteothai pristupa učeći uz najpriznatije svjetske učitelje. Prva je u Hrvatskoj završila obuku za instruktoricu "Thai Acupressure for ortopedic disorders" s izraelskim učiteljem Noamom Tyrolerom, autorom istoimene knjige u kojoj se nalazi 60 formula koje je on prikupio većinom iz Wat Po hrama na Tajlandu.

Posljednjih godina Janković je produbila svoje znanje upravo na Tajlandu uz glavnog učitelja tajlandske masaže Pichesta te izučavajući Chi Nei Tsang u Chiang Maiu u Ohmsali s učiteljicom Ohm Rinraya.

Rad s energijom

- Moj interes usmjeren je zadnjih godina prema terapeutskom radu i rješavanju konkretnih problema. Najviše radim akupresuru koja pomaže otklanjanju širokog spektra blokada u tijelu koje se manifestiraju kroz napetosti, bolna stanja, restrikciju pokreta pa do potpune blokade i drugih stanja, na bilo kojem dijelu kralježnice, od vrata, ramena, leđa, kukova do ostalih ortopedskih smetnji. Gotovo svaka formula akupresure koju koristim sadrži i akupresurne točke abdomena. One su sastavni dio gotovo svake formule. Otuda je i nastala moja zainteresiranost za produbljenjem znanja o radu na abdomenu u kontekstu preciznog rada na organima i radu sa Chijem ili "životnom energijom" koju je moguće dodati, oduzeti, rasporediti ili osloboditi iz tijela i organa ukoliko je višak. Kad govorimo o CNT-u, govori se o dva stupnja. CNT 1 je učenje rada na organima i detoksikaciji čemu sam posvetila svoj zadnji odlazak na Tajland. Dakle riječ je o bazičnoj abdominalnoj detox masaži koja vrlo precizno radi na svim unutarnjim organima. Napredni, CNT 2, odnosi se na manipuliranje Chijem ili energijom u smislu usmjeravanja energije prema pojedinom organu ili odvođenje viška energije i taj se dio radi isključivo oko pupka. Samim pogledom na oblik pupka moguće je detektirati koji su organi pod tenzijom jer "zatežu" okolne strukture i mijenjaju okrugli oblik pupka, pojašnjava Janković. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter