Biohazard: Legende hardcore metala nastupile u Puli

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Zabavlija li te se?", trudeći se govoriti hrvatski obratio se sinoć publici na terasi kluba Uljanik Billy Graziadei, pjevač i gitarist grupe Biohazard, koja je u Puli priredila odličan koncert i pokazala zašto ih se smatra legendama hardcore metala.

Od samog početka bilo je jasno da će nastup biti nabijen energijom do maksimuma i ispunjen pozitivnom vibrom. Sve ono što u studijskim verzijama Biohazarda zvuči snažno, na njihovom koncertu zvuči još snažnije.

Osim što je odličan gitarist i pjevač, Graziadei se pokazao kao vrhunski frontmen, koji bi mogao biti i primjer drugima. Osim što pjeva i svira, on juri po bini, skače, komunicira s publikom, želi biti što bliže njoj i ponaša se prema ekipi u publici k'o da se znaju iz kvarta. Ukratko, od sebe daje više od maksimuma, kao i ostatak benda.

Možda mu je dodatna motivacija bila što je jučer slavio rođendan, zbog čega su mu pulski hardcore glazbenici i fanovi Febe, Hujo i Mex za vrijeme koncerta poklonili tortu i sat u obliku Istre, za koji je Graziadei obećao da ide u njihov studio.

Dok s jedne strane imamo Graziadeiejevu pristupačnost, s druge strane imamo oporu stvarnost opjevanu u pjesmama Biohazarda. Oni su žestoki i brutalni, ali zato osvajaju svojom energijom. Njihove priče su mračne, ali vidi se da se kroz njih ne foliraju, da su potpuno iskreni.

- Ako želite savršenstvo, pođite gledati Metallicu, ako želite srce i dušu, dođite vidjeti nas, objasnio je Graziadei. Publika je to prihvatila iako ju je ovaj morao još malo motivirati. "Što je ovo?! Koncert jebenog Justina Biebera?!", pokušao je malo podignuti okupljene fanove koji su solidno napunili terasu Uljanika. Ne, naravno da nije pop koncert, ali jest jedan pravi hardcore spektakl, bez vatrometa i specijalnih efekata, tek uz standardni light show, no uz njujorški bend koji zbilja svira iz duše.

Potpuno prepušteni žaru svirke koji ne mogu ohladiti ni kratkotrajne tehničke poteškoće Biohazard nižu pjesme kao što su "Tales From the Dark Side", "Urban Discipline", "Shades of Grey" te nove "Vengeance is Mine". Pred kraj koncerta izvode obradu "We're Only Gonna Die From Our Own Arrogance" Bad Religiona, no apsolutni vrhunac nevjerojatnog nastupa je izvedba Biohazard klasika "Punishment", kada dovlače publiku na binu.

Fanovi i njihovi idoli zajedno su na bini Uljanika, demonstrirajući time povezanost ljubitelja hardcorea.

Nakon što je koncert gotov Graziadei se spušta među publiku, priča s njom, fotografira se i potpisuje autograme. Druženje se tako nastavlja, a unatoč milijunima prodanih ploča i skoro trideset uspješnih godina na sceni, Biohazard se pokazuju kao obični, pristupačni dečki iz susjedstva.

Sinoć su Biohazard nastupili u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Viva La Pola! Prije njih predstavila su se još tri hardcore benda, počevši od zagrebačkog Katrana. Nakon njih binu su preuzeli pulski Anger i njujorški Undivided. Dok su nas Undivided ostavili prilično ravnodušnim, moramo pohvaliti Anger, koji su se doista pokazali u najboljem svjetlu.

Posjet Areni

Graziadei, Danny Schuler, Bobby Hambel i Scott Roberts nastupili su u Puli u sklopu zgusnute europske turneje na kojoj su promovirali album "Reborn in Defiance". Našli su ipak vremena da obiđu Pulu, za koju su već prije čuli da je prelijepa, pa su se pohvalili da su razgledali Arenu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter