"Dva mora" glazbe i emocija

Koncert "Dva mora" u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Koncert "Dva mora" u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

U povodu Dana grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u četvrtak navečer održan je tradicionalni koncert kao poklon građanima koji je ovaj put nosio naziv "Dva mora". Nastupili su pulski glazbenik i multiinstrumentalist Franko Krajcar te kantautorica Elis Lovrić, uz goste pijanista Matiju Dedića, pjesnikinju Natašu Buršić Krajcar, pjevačicu Laru Demarin i pijanista Luku Demarina te članove početne postave Indivije, grupe s kojom Krajcar nastupa i s kojom je objavio tri albuma. U punom kazalištu publiku su počastili emocijama koje proizlaze iz njihovih autorskih pjesama i pokoje obrade a odana je i počast velikom Arsenu Dediću, dobrom duhu hrvatske šansone.

Zajednički senzibilitet

Puno je dobrih u četvrtak spomenuto u pulskom kazalištu, poput onog netom preminule Jadranke Stojaković s kojom je Krajcar snimio pjesmu "Melankonija", ali i Krajcarovog pokojnog oca koji je također pjevao njegove pjesme, a znao se pojaviti i na koncertima.

Koncert "Dva mora" bio je spoj glazbe i poezije, elemenata radi kojih su se Krajcar i Lovrić našli na istoj valnoj duljini koja je iznjedrila prijeko potrebnu kemiju a koja je povezala njih dvoje ali i sve ostale koji su kročili na pozornicu. Krajcarov tradicionalni zaštitni znak, osim njegovog senzibiliteta te sklonosti ka istraživanju etno glazbe i drugih pravaca, je njegovo brzo i iznimno vješto mijenjanje instrumenata, dok umjetničku signaturu Elis Lovrić predstavlja njegovanje labinskog, odnosno labinjonskog dijalekta. Rođena je u Rapcu, ali za sebe govori da je Labinjonka, a uz to je i akademska glumica što se vidi i kada je na bini gdje do izražaja dolazi njena karizma. Publici su se preksinoć jako dopale njene priče ispričane kroz stihove, no pulska publika osim Franka i Elis jako voli i Matiju Dedića i to ne zato što ima slavno prezime već zato što je izniman glazbenik i svaka njegova nota dira u srce. Ne čudi zato veliki i topli aplauz, gotovo ovacije, koje je preksinoć dobio. No, ako Matija Dedić spada u stare snage, čije se iskustvo podrazumijeva, onda na svoj preksinoćni nastup mogu biti ponosni i oni koji dolaze a to su Lara i Luka Demarin. Lara Demarin, koju publika zna iz showa "The voice" prvo je sama, s gitarom, izvela "Love me", no prava stvar uslijedila je kada joj se za klavirom pridružio talentirani brat Luka te su izveli "Sorry seems to be the hardest word" Eltona Johna. Ovu je skladbu Lara posvetila noni koja je preksinoć bila u gledalištu i koja je slavila rođendan, a publiku je Lara osvojila svojim snažnim glasom.

Poezija kao vezivno tkivo

Bilo je toga još. Elis Lovrić je u četvrtak prvi put izvela skladbu "Moja mati" koju je uglazbila na tekst Mate Balote, a večer nije mogla proći niti bez stihova Zdenke Višković Vukić. Poezija je bila to vezivno tkivo cijelog nastupa za što velika zasluga pripada i nadahnutoj Nataši Buršić Krajcar.

Pred kraj koncerta Krajcaru i ekipi pridružili su se njegovi prijatelji iz prve postave Indivije i to Mauro Giorgi, Mladen Parezanović i Roberto Legović. Bila je to prilika da se malo vrate u prošlost ali i pripreme za obljetnicu deset godina djelovanja. Sam kraj ipak pripao je jednoj uspavanki koju je Elis Lovrić posvetila Marku, sinu Franka i Nataše, ali i cijeloj publici.

Cijela večer ne bi mogla biti to što je bez organizacije Daniela Sponze, fotografija Alekseja Orela u pozadini, cvijeća Nade Rokov te Denisa Budima za razglasom, a inače producenta albuma Franka Krajcara i Indivije. U svom stilu jedan nadahnuti uvod dao je Ludvig Slana, a poklone je donijela i predsjednica pulskog ogranka Hrvatske glazbene unije Nataša Petrić Tasha. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter