Svaki je kraj novi početak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerom predstave "Zatvaramo!" u srijedu navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula obilježen je Međunarodni dan plesa pa su prije same izvedbe pročitane poruke Branka Bankovića i Israela Galvana o važnosti plesa kao univerzalnog jezika i kao nečeg što svatko može osjetiti. Autorica i koreografkinja je Andrea Gotovina u suradnji s izvođačima, polaznicima radionice Scenski pokret Dramskog studija INK-a.

Gotovinina predstava koja reprizu ima večeras (četvrtak) u 20 sati opet je okupila veliki ansambl mladih i nadarenih glumaca i glumica odnosno plesača i plesačica koji su se ovaj put našli okruženi stolovima i stolicama u nekom neodređenom baru i u nekom neodređenom vremenu koje malo podsjeća na sredinu prošlog stoljeća. Dalo bi se jedino zaključiti da je to navečer, u sklopu rituala izlaska koji je oslikan kroz više segmenata i likova koji ovdje nešto traže ili žele, bilo da su došli s jasnom namjerom ili su zalutali. U takvoj situaciji ne može sve proći glatko i sukobi, srazovi različitih osobnosti su neizbježni.

- Krenuli smo iz jednog pravca koji je totalno nevezan od ovog što smo danas pokazali i bio je trenutak kada smo osjetili da materijali koje stvaramo dolaze do kraja, ali smo isto tako osjećali da im tu nije kraj. Kako smo maknuli nekakve norme poput estetskog kostima ili rekvizita, odlučili smo "ogoljeti" to tijelo u prostoru. Kako smo iznutra počeli tražiti materijale i razna stanja, dolazili smo do različitih vrsta odnosa pa je svaki odnos nosio neki sljedeći odnos. Imamo 12 ljudi na sceni koji vrlo iskreno komuniciraju o svojim osjećajima i stanjima i vrlo ih otvoreno dijele s publikom tako da svjedočimo transformaciji koje oni prolaze, objasnila nam je Andrea Gotovina.

Svakoj cjelini koju su radili dali su naslov, pa imaju naslov kao što je "Teret" pa "Potreba" u kojoj tri djevojke zagrljene imaju potrebu. Kao i obično prepušteno je publici da izvuče zaključke. Tu su ljubavni par, svađa, razbijač, grupa cura koje o nečem pričaju, dečki koji možda kartaju... Sve je to prikazano kroz pokret, ritam. Jedna od poveznica cijele priče je konobarica koja ima potrebu dovesti bar u red. Glazba također povezuje predstavu, uključujući završnu numeru "Love is a stranger" koja iz zvučnika trešti kada je noć pri kraju, cijela stvar je izvan kontrole te svi plešu i nalaze slobodu osobnog izričaja da ne moraju biti lijepi ili plesati kao što drugi plešu. Iako je naslov "Zatvaramo!", tom zadnjom scenom zapravo otvaraju novo poglavlje jer svaki je kraj novi početak.

Za kostimografiju i scenografiju pobrinula se Desanka Janković, a oblikovatelj svjetla je Dario Družeta. U predstavi se pojavljuju Sara Stepanović, Tisa Kliček, Mateja Kurilić, Alma Tognon, Nataša Veselinović, Melisa Kamenčić, Miriam Hichri, Dora Brkarić, Patrik Lazić, Filip Lugarić, Filip Josip Turk i Damir Lampe. (M. RADIĆ, snimio Saša MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter