Sjećanje na tragedije kao poticaj za suradnju


U pulskom Domu antifašista u ponedjeljak je otvorena izložba "Palež u sjećanjima" koju su organizirali Istarsko povijesno društvo i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, a moći će se pogledati do četvrtka od 9 do 12 te od 17 do 19 sati. Izložba se bavi selima koje su njemački vojnici spalili tijekom Drugoga svjetskog rata na području nekadašnje Julijske krajine (Istra, Rijeka, Trst, Gorica).

Europa za građane

Prikazan je i film Elvisa Lenića "9. januar" koji se sastoji od svjedočanstava ljudi na pokolj u Bokordićima 1944. Nakon toga prikazani su i dijelovi videosnimaka svjedočanstava preživjelih svjedoka koja su prikupljena tijekom istraživanja. Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projekta financiranog iz programa EU "Europa za građane". Voditelj projekta je Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a uz ostale partnere tu je i Istarsko povijesno društvo koje je realiziralo izložbu. Autori izložbe su Igor Jovanović, Igor Šaponja, Petra Kavrečić, Gasper Mithans, Željko Cetina, Nikša Minić, Maurizio Levak i Milan Radošević, a fotografije i povijesni podaci predstavljeni su na hrvatskom, talijanskom i slovenskom jeziku.

Kako je otvarajući izložbu rekao Šaponja, ovo je prvi projekt koji se bavi navedenim selima u cjelini jer do sada je ta tematika obrađivana pojedinačno, samo za određene lokalitete unutar pojedinih država. Za to je bio krajnji čas jer je, kaže, sve manje živih svjedoka tih događaja.

- Namjera je projekta "Palež u sjećanjima" različitim aktivnostima povećati osviještenost, pogotovo među mlađim generacijama te sjećanjima na žrtve. Želimo pokazati da u duhu međugeneracijskog poštovanja i prekogranične suradnje možemo prevladati međunacionalne i međukulturne sukobe te nametanja kolektivne krivnje i netrpeljivosti prepoznavajući značaj univerzalnog zla i univerzalnog dobra. Širenje tolerancije koje se temelji na prihvaćanju i dobrom poznavanju vlastite povijesti te spremnošću spoznaje povijesti drugoga nešto je čemu moramo davati prednost. Osobito danas, kada se susrećemo sa sve većom netolerancijom, uzor nam može biti solidarnost koju su u vrijeme stradanja prema stanovnicima spaljenih sela iskazivali stanovnici susjednih sela koja su imala sreću da nisu nastradala, rekao je između ostalog Šaponja.

Palež i pokolj

Osim putujuće izložbe, kako je najavio, priprema se i kraći dokumentarni film, a na jesen će se organizirati i okrugli stol te će se u odabranim selima postaviti spomen obilježja. U listopadu prošle godine organizirano je osposobljavanje za studente iz usmene povijesti te je postavljena službena internetska stranica projekta burntinmemories.eu. Zahvalio je svima koji su omogućili realizaciju ove izložbe koja je do sada gostovala u Mačkoljima kraj Trsta, u Šmarju kraj Kopra, u Lipi, Pazinu, Žminju, Fažani i Medulinu.

Inače, projekt "Palež u sjećanjima" usredotočen je na multietničko pogranično područje između Italije, Slovenije i Hrvatske – Julijsku krajinu (u Drugom svjetskom ratu nazvano Adriatisches Küstenland, tj. Jadransko primorje). To je područje koje je u zadnjih sto godina doživjelo brojne promjene granica i političkih režima. Palež sela gotovo su uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter