Rovinj: Otvorena izložba radova Marca Chagalla

Izložba ostaje otvorena do 2. listopada
Izložba ostaje otvorena do 2. listopada

Veliki broj gostiju i uzvanika prisustvovalo je u petak navečer pretpremijeri izložbe grafika Marca Chagalla "S onu stranu boje" u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, otvorenu najprije za kulturnjake i novinare, koji su dobili prigodu iz prve ruke, na miru i u pratnji kustosa, razgledati i doživjeti umjetnine velikog slikara kojeg poglavito karakterizira spoj osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva. Riječ je o umjetniku kojemu je boja sve.

Chagallova izložba obuhvaća dvadeset radova, a sastoji se od serija bakropisa, litografije i drvoreza nastalih u periodu od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Između ostalog, kako je istaknula kustosica Elizabeth Strawe, ovom je doista fantastičnom prigodom javnost dobila priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim.

Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike, Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus pretače se kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Homerove Odiseje, Poeme, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja, uključujući još zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja, kazala je Strawe.

Izložba je za građanstvo otvorena od 30. travnja do 2. listopada. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter