Rovinj: Otvorena izložba grafika Salvadora Dalija

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Smolica
Ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Smolica

Svečano otvorenje izložbe grafika Salvadora Dalija, velikog španjolskog i svjetskog umjetnika, izazvalo je veliko zanimanje posjetitelja.

Izložbu koja se sastoji od dva autorova najopsežnija opusa "Božanstvena komedija" iz 1964. godine i "Biblija Sacra" iz 1967. godine, dekompozicije drvoreza "Božanstvene komedije" iz 70 grafičkih otisaka te kipa Dantea, do sada je pogledalo oko sto tisuća ljudi u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji, a to isto, posjetitelji Zavičajnog muzeja grada Rovinja, imat će priliku učiniti do 5. listopada.

Kako je istaknula Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja izložba grafika Salvadora Dalija u Rovinju spada u red top izložbi godine i odličan je poklon svim građanima i gostima za 60 godišnjicu osnutka i postojanja hrama rovinjske kulture - Zavičajnog muzeja Rovinj.

- Izložbu Salvadora Dalija organizirali smo u suradnji s slovenskom galerijom Deva Puri iz Bleda, a njen je koncept sačinila kustosica Ana Kunstelj. Izložba obuhvaća 130 grafika, odnosno danas možete pogledati čitav opus Boženstvene komedije s 99 grafika, dok je zbog skučenosti prostora opus iz Biblije Sacra sveden na jednu trećinu, odnosno trideset prezentiranih grafika. Međutim, kompletan opus Biblije Sacra, moći će se u potpunosti razgledati odmah iza Likovne kolonije, dakle u mjesecu kolovozu, pojasnila je ravnateljica Marija Smolica.

Voditeljica izložbe Alberta Nikolov, istaknula je da se izložba sastoji od tri cjeline - Pakao, Čistilište i Raj, dok je dekompozicija drvoreza iznimno zanimljiva jer pratiti proces nastanka grafičkog rada. Ujedno, ova dva grafička opusa pokazuju pogled ekscentričnog umjetnika na Bibliju i Danteovu "Božanstvenu komediju" u izboru radova koji, zbog same tehnike nastajanja, zauzimaju posebno mjesto u stvaralaštvu slavnog španjolskog slikara, kipara, pisca, dizajnera, autora filmova, istaknula je Alberta Nikolov. (N. ORLOVIĆ RADIĆ; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter