Rovinj kao velika fotografska razglednica

Cijeli je Rovinj u znaku fotografije - s izložbe "Na terenu" fotoreportera Glasa Istre i Novog lista
Cijeli je Rovinj u znaku fotografije - s izložbe "Na terenu" fotoreportera Glasa Istre i Novog lista

Velikom izložbom finalista Rovinj Photodays 2017., otvoren je jedinstveni festival fotografije koji se već deset godina početkom svibnja događa u rovinjskim galerijama, na ulicama i trgovima. Svečanost službenog otvaranja 10. jubilarnog Photodaysa, održana je u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, s uz brojne ljubitelje fotografije prisustvovali su i svi "glavni i odgovorni" za ovaj dvodnevni tradicionalni događaj kojim se, na neki način i otvara ljetna izlagačka sezona u Rovinju.

Trenutak u vremenu

Direktor Festivala Denis Redić kratki je govor i prigodu iskoristio da se zahvali domaćinima, odnosno čitavom gradu i njegovim stanovnicima koji, kako je rekao, žive i dišu fotografsku umjetnost na način kao što to ne čini ni jedan drugi  grad u zemlji i na Mediteranu. Publici se predstavio i glavni selektor festivala Willie Osterman, profesor i voditelj odjela Fine Art Photography na Rochester Institute of Technology u New Yorku, koji također nije krio oduševljenje posjetom Rovinju, kao ni fotografijama koje je pomno danima, tjednima pa i mjesecima promatrao i ocjenjivao. Publiku je nasmijao riječima kako je među autorima bilo puno njegovih prijatelja i kolega, pa je to bio i dodatni poticaj i izbor da odabere najbolje od najboljih. A da je posla u odabiru bilo dovoljno govori podatak da je na natječaj pristiglo više od osam i pol tisuća fotografija od šestotinjak autora iz 27 zemalja. Nakon što su nacionalni selektori odradili prvi krug izbora, za odabir pobjednika u svakoj kategoriji upravo je bio zadužen prof. Osterman.

- Fotografije su trenutak u vremenu. Svaku sam pomno pogledao i morao si uzeti vrijeme da budem sam i u društvu s njima. Upravo, svaku fotografiju doživljavam kao priču, a ja priče volim i želim ih podijeliti s drugim ljudima, rekao je prof. Osterman.

Rovinjski Zavičajni muzej bio je domaćin fotografija finalista ovogodišnjeg natječaja, pa je i taj hram kulture odlična preporuka da se pogledaju radovi nagrađenih autora. S druge strane, u crkvi sv. Tome otvorena je samostalna izložba "The Balkan Nights" slovenskog fotoreportera  Zormana Matica, prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix nagrade Photodays. Umjetnik donosi priču  o umoru, neizvjesnosti i nadi izbjeglica i migranata na njihovu putu u  "zemlju snova".

"Srca Istre", "Igre", "Na terenu"…

Uslijedilo je i otvaranje izložbe "Srca Istre", koja se može razgledati u Centru vizualnih umjetnosti Batana, a riječ je o projektu četvorice autora- Janka Belaja, Zorana Osrečaka, Siniše Hančića i Vlade Perića, koji su objedinili subjektivne doživljaje Terra Magicae.

Rovinjski Multimedijalni centar ugostio je izložbu "Ništa se ne miče" Galerije Photon iz Ljubljane, koja fotografskim materijalom donosi priču o povijesti punk benda Pankrti, a u povodu njihove 40. obljetnice.

Osim "zatvorenih" prostora fotografije Photodaysa, tradicionalno mogu se vidjeti i na rivi. Naime, postavljena je izložba "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora", koja na 60 velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa nastalih u ambijentu igara uz more ili navali adrenalina koju one uzrokuju.

Gušt je pogledati i  izložbu "Na terenu" čiji su autori fotoreporteri Glasa Istre i Novog lista, kao i suradnju Photodays&GlorijaGlam koja je rezultirala izložbom "Fashion &Photodays".

Sutra Rovinj Foto Maraton

Festival fotografije prati i čitav niz prezentacija, predavanja i radionica, a sutrašnji će dan biti i u znaku Rovinj Foto Maratona i bogatih sponzorskih nagrada, a sve počinje u 10 sati. Večernji su pak sati rezervirani za svečanu dodjelu nagrada i proglašenje dobitnika Grand Prix festivala. Ta će se završna ceremonija održati u TN Amarin, s početkom u 21.15 sati gdje je ulaz slobodan za sve zainteresirane, a besplatan je i posjet svim izložbama. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter