Puno aluzije, citata i - duhovito

Iz predstave "Tri praščića" Teatra Naranča (D. MEMEDOVIĆ)
Iz predstave "Tri praščića" Teatra Naranča (D. MEMEDOVIĆ)

Brojna publika ispratila je ovacijama još jednu predstavu Teatra Naranča, "Tri praščića" koja je premijerno izvedena u subotu navečer u prepunoj dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom).

"Tri praščića" je basna u kojoj su glavni junaci životinje koje govore. Prvo izdanje priče vodi podrijetlo iz 18. stoljeća, ali se vjeruje da je priča mnogo starija. Priča je zadržala svoju popularnost i postala jedna od najprepoznatljivijih bajki zahvaljujući crtanom filmu iz 1933., koji je uradio Walt Disney.

No, Naranča je prikazala jednu posve novu priču, gdje je samo u najmanjoj mjeri zadržan originalni predložak, a tekst je napisao Igor Bojović, koji je već za ovaj pulski teatar pripremio "Ljepoticu i zvijer". Premda je to manja forma što se tiče broja glumaca na sceni u odnosu na neke od Narančinih hitova, glumačka bravura, duhovitost i dosjetke došli su sjajno do izražaja. Utkani su i razni elementi domaćeg folklora, duhovite replike iz svakodnevnog života, što je dobrano nasmijalo i roditelje mališana te ostalu odraslu publiku, koja je uvijek na premijerama brojna.

Slikar Mazalo, u želji da nauči slikati živu prirodu, kupi na sajmu tri praščića, a kao bonus dobiva i papagaja. No, kod kuće saznaje nešto neočekivano - to su praščići iz cirkusa! Zbog njihove pjesme i plesa pobuni se susjedstvo, i slikar Mazalo prisiljen je praščiće odvesti na otok napuštenih životinja, gdje ih dočekaju gladni Vuk i Lisica.

Ovaj klasičan zaplet dobit će duhoviti i sretan rasplet, a ako bi se krenulo iščitavati tekst, uočile bi se brojne aluzije i citati, vrlo zanimljivo tekstualno tkivo koje je upakirano na sugestivan način za najmlađe.

Ovdje je glavni efekt na sceni upravo gluma, nema posebnih efekata, UV teatra i drugog, nego gluma, pjesma i ples zadržavaju pozornost uvijek zainteresirane publike.

Predstava je odigrana u režiji Majkla Mikolića. Glazbu potpisuje Ozren K. Glaser, kostimografkinja je Marina Štembergar, scenograf Luka Juričić, koreografkinja Selma Mehić, scenski pokret potpisuje Katja Rabar, a dizajner rasvjete Anton Modrušan.

Za svoje uloge sve pohvale su zaslužili Lara Živolić, Katja Rabar, Majkl Mikolić, Ivona Bulešić, Veronika Karlović, Lucija Pajca, Matilda Nikić, Luka Rudan i Dominik Dolenc.

Zanimljivo je napomenuti da su premijera i prva repriza bile rasprodane već danima unaprijed, a za ovu predstavu u trajanju od 45 minuta, još nešto mjesta ima u subotu, 5. ožujka u 18 sati te u nedjelju, 6. ožujka u 11 sati. Rezervacije su moguće na 095/5222-505 i na e-mail [email protected].

Tijekom svih predstava bit će postavljena kasica kojom će se prikupljati prihodi za humanitarnu udrugu "Pokloni mi budućnost" koja prikuplja novce za marende i ručkove djeci u školama. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter