Predstavljeni "Fragmenti" Đanina Božića

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Izložba poznatog istarskog umjetnika Đanina Božića pod nazivom "Fragmenti" koja predstavlja umjetnikov opus od 1992. do danas, otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i moći će se razgledati do 21. prosinca, svakodnevno osim ponedjeljka od 11 do 19 sati.

"Fragmente" čine dijelovi Božićevih ciklusa povezani u jednu izložbu, jednu priču, a izlošci su od raznih materijala - terakote, željeza, drva, papira…

- Ovo je jedna u seriji, kako bih rekao poluretrospektivnih izložbi istarskih umjetnika koji su utrli put istarskoj umjetnosti u vode suvremenosti, ajmo to nazvati avangardnim pričama, krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina i koji su vrlo brzo postali vrlo važni čimbenici hrvatske likovne scene, a mnogi od njih i izvan same Hrvatske. To je priča koja je vrlo bitna, kazao je na otvaranju kustos izložbe Mladen Lučić.

- Božić već godinama radi na jednoj priči hommagea avangardama, uz one probleme koji su njemu na izvjestan način prirodni i koji su ga uvijek zanimali. Ovo je opus koji je konsekventan, ima konstantu, bez obzira o kojoj se tehnici radi, naglasio je Lučić.

Sam umjetnik pak nije bio od velikih riječi nego je prisutne koji su u zgradu bivše tiskare došli unatoč nevremenu praćenom grmljavinom i sijevanjem pozvao da pogledaju i pregače izložene u susjednoj prostoriji, a koje su oslikali korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici Buje. Božić ih je pozvao i uključio u ovu izložbu, a kupnjom pregača pomaže se rad Centra. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter