Otvoren 15. festival plesa i neverbalnog kazališta

'Little Nemo' na zidinama Kaštela (M. ANGELINI)
'Little Nemo' na zidinama Kaštela (M. ANGELINI)

Jubilarni, 15. festival plesa i neverbalnog kazališta otvoren je u petak navečer u Savičenti atraktivnom predstavom „Little Nemo“, talijanske plesne skupine Il Posto. Radi se o vertikalnom plesu na zidinama kaštela koje su vrlo vješto, uigrano i hrabro izvele Elena Annovi i Simona Forlani.

One su plesale na zidinama, izvodile pokrete na granici cirkuskih vještina, alpinizma i plesa, izmamljujući aplauze brojne publike. Koreografija se izvodi kao jedna jedina ogromna scena, a vertikalni i zračni ples koriste prazninu, zračnu dimenziju i krajobrazne oblike kao pozornicu. To je međuodnos plesa, glazbe i arhitekture. Akterice su zaslužile ovacije, a predstava bi zasigurno polučila isti efekt i da je bila mrvicu kraća. Nadahnuta je slikama slavnog Tintoretta, venecijanskog slikara iz 16. stoljeća.

Nakon ovog atraktivnog uvodnog dijela, publika je u kaštelu mogla pogledati „Swan lake & Time travel 7080“, čiji je koreograf AHN Soo-young, koji je i izvođač uz ostale vrsne plesače koji se zovu CHOI Byeong-hun, JO Ju-yeong, LEE Dae-ho i SHIN Won-min.

Ovdje svakako treba pohvaliti izvrsne plesače, iznimno vješte, a predstava, čiji je drugi dio još efektniji od prvog, govori o labudovima kojima je današnje društvo oduzelo njihov dom i prepustilo ih čekanju smrti. Labuđe jezero je plesna predstava o suvremenim ekološkim temama uz momente uličnog plesa (poppin i groove hip-hopa, te power b-boyinga), klasike i suvremenog pokreta.  

I za kraj prve večeri predstavljena je Koreografska fantazija br.1“ Marjane Krajač. Plesale su Lana Hosni, Mia Zalukar, Irena Mikec, Katarina Rilović i Irena Tomašić.

U formi plesne izvedbe za pet plesnih umjetnica rad se bavi koreografijom u formi niza fragmenata koji raščlanjuju njene manifestacije, oblike i simptome.

Recimo i da je publika nagrađena zdravicom za 15. obljetnicu festivala, a pozdravne riječi, osim umjetničke ravnateljice Snježane Abramović Milković, izrekli su i načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan i istarski župan Valter Flego. (Vanesa BEGIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter