Oduševio četveronožni glumac

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

"Šegrt Hlapić", čuveno djelo Ivane Brlić-Mažuranić doživjelo je svoje kazališno uprizorenje na daskama Teatra Naranča u subotu navečer, kada je ovacijama oduševljene publike ispraćena premijera ove predstave u dvorani narančastih stolica bivšeg Pionirskog doma.

Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce, Hlapić u ovoj 40-minutnoj predstavi kazuje djeci o važnosti dobrote, nesebičnosti, skromnosti, prijateljstva i pomaganja. Njegove dogodovštine, putovanje kroz razne pustolovine i susreti s najraznijim likovima zaintrigirali su posjetitelje u predstavi punoj vedrine, ali i humora. Ovoga puta tu je bio i jedan sasvim poseban "glumac", simpatičan psić koji je i više nego dobro odradio svoju ulogu – bio poslušan, znao odgovoriti na sve naredbe, valjao se, plesao – prava predstava unutar predstave.

Ekipa Naranče bliska je ciljanoj publici i po jeziku, prožetom humorom i aktualnim, simpatičnim dosjetkama, a ovdje su bili posebno kreativni uvođenjem psića koji je naprosto oduševio djecu. U ovoj pustolovini koju je ekipa iz Naranče oživjela na svoj karakterističan, susreli smo poznate likove iz romana: Majstora Mrkonju, Majstoricu, Crnog Čovjeka, Gitu...

Kroz svaku scenu simpatičan je Hlapić naučio nešto novo što će mu u nadolazećim zgodama pomoći na svom putu odrastanja, a na taj način uz njega je učila i mlada publika.

"Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" klasik je hrvatske književnosti. Već desetljećima je dio lektire i s razlogom je jedan od najčitanijih dječjih romana ikad napisanih u Hrvatskoj.

Budući da se ove godine obilježava stota obljetnica objavljivanja "Priča iz davnine", Ivana Brlić-Mažuranić i njezino stvaralaštvo su itekako aktualni. Knjiga je ispričana na simpatičan, zabavan i poučan način, gdje je didaktička komponenta uvijek prisutna, ali nije nametljiva, već ležerna, spontana. Jedna od po(r)uka predstave je i da svatko ima talent za nešto, da nisu svi talentirani za sve, ali uz dobrotu, volju, svatko pronađe neki svoj put.

Igraju Nada Rocco, Ranko Tihomirović, Monika Mihajlović, Nino Pavleković i Šime Rabar, a redatelj je Luka Juričić, uz asistenticu Saru Berčić. Dramatizaciju potpisuje Antonio Gabelić, glazbu Bruno Krajcar, simpatične kostime Renata Janžić by Laardesign i Nada Čolić, a prigodnu scenografiju Nela Radojičić by Nella Art Pula. Dizajn rasvjete je Toni Modrušan. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter