MSUI: Motika kakvog još nismo upoznali

Motika je eksperimentirao s raznim tehnikama (M. ANGELINI)
Motika je eksperimentirao s raznim tehnikama (M. ANGELINI)

Izložba "Antun Motika: Eksperimenti" otvorena je danas u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, u sklopu proslave Dana grada.  Zagrebačkia Muzeja suvremene umjetnosti, u posebno izmijenjenom postavu za Pulu, prvi put predstavlja djela iz eksperimentalne faze čuvenog Puljanina, jednog od velikih majstora hrvatskog slikarstva.

Prije otvaranja izložbe održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili ravnateljica MSUI-ja Gorka Ostojić Cvajner, koordinator izložbe Mladen Lučić, ravnateljica MSU-a Zagreb Snježana Pintarić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule Eros Čakić te kustosica MSU-a Zagreb i autorica izložbe Ivana Janković.

Gorka Ostojić Cvajner istaknula je da se izložba otvara na petu godišnjicu postojanja MSUI-ja te da je ona samo zadnja etapa u projektu vraćanja Antuna Motike rodnom gradu, započetom davne 1973. godine kada je održana prva izložba njegovih radova u Puli. Mladen Lučić rekao je da se kompletna izložba temelji na dvjema donacijama obitelji Motika - Puli iz 2006. i zagrebačkoj iz 2008. godine, a pojačana je i radovima iz kolekcije Marinka Sudca.

- S ovim dijelom opusa Antuna Motike upoznala sam se 2007. godine, a nakana ove izložbe bila je predstaviti tog autora u drugačijem svjetlu. Motikina eksperimentalna djela nisu do sada bila poznata široj javnosti - što zbog nerazumijevanja kritike, a što zbog vremena u kojima su stvarana. Na ovoj je izložbi moguće vidjeti preko 200 eksponata koji su rađeni u raznim eksperimentalnim tehnikama - to su eksperimenti na staklu, raznim folijama, filmovima, rendgenskim snimcima i uz korištenje raznih prirodnih materijala poput smole, perja, dlaka i tome slično, kazala je Janković.

Livio Morosin i Tomislav Šestan izveli su eksperimentalni glazbeni performance prigodno nazvan "Motika". Drugi dio izložbe, satkan prvenstveno od Motikinih kolaža, izložen je u pulskoj Gradskoj galeriji, a obje izložbe moguće je razgledati do 2. lipnja. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter