Mani Gotovac osvojila Nagradu BOOKtiga 2017.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata hrvatska teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2017. koju Gradska knjižnica Poreč dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman "Snebivaš me", a svečana dodjela održana je sinoć u Noći knjige u porečkoj knjižnici. Vrlo originalnu nagradu, primjerak najposuđivanijeg romana koji je "putovao" istarskim knjižnicama omotan u zlatni omot i u koji su čitatelji upisali svoje poruke gotovo na svakoj stranici autorici je uručio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

- Ne pišem za kritičare ni za akademike, nego najprije za sebe, a onda i za sve one koji me žele čitati. Ovo mi je najdraža nagrada jer je daju upravo čitatelji koji to niti ne znaju. Oni su svojim izborom knjige koju će čitati - odabrali upravo moj roman. Ovo je velika ideja koja pisca oslobađa od bilo kakvih naloga koji dolaze izvan tebe same. A pisati možeš samo iz sebe, kazala je iskreno ganuta i zadovoljna Mani Gotovac.

U ime Grada Poreča, koji je pokrovitelj festivala pročitanih knjiga BOOKtiga zajedno s Istarskom županijom, Općinom Vrsar i Turističkom zajednicom Vižinade, okupljene je pozdravila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

- BOOKtiga ima deset godina, to je naše dijete. Kad je pokrenuta bio je to mali projekt, a danas je prerastao u jedan od najvažnijih kulturnih događaja ne samo u Poreču i Istri, nego i šire. Vrijedan tim iz knjižnice uz puno ljubavi, truda i entuzijazma, te uz pomoć brojnih volontera svake godine nude sve bogatije sadržaje. K tome, imamo i BOOKtižin, sajam rabljenih i pročitanih knjiga koji nitko nema. Svake je godine ovdje sve više ljubitelja pisane riječi, rekla je dogradonačelnica.

Obrazloženje nagrade dala je ravnateljica knjižnice Irides Zović istaknuvši da će Gotovac dobiti još i novčanu nagradu i sedmodnevni boravak u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu.

- Mani Gotovac već je odavno osvojila srca čitalačke publike, a ova je Nagrada još samo jedan dokaz kako lako pronalazi put do svojih čitača i u knjižnicama Istarske županije. Ovo je festival rabljenih knjiga stoga smo odlučiti kao nagradu dodijeliti upravo rabljenu knjigu, navela je Zović.

Na dodjeli je prikazan i kratki film "Nagrada BOOKtiga", djelo Studija Sonda, koji je na Danima komunikacija održanih u Rovinju nagrađen zlatnom nagradom Ideja X u kategoriji "Turizam, kultura i slobodno vrijeme". U njemu su svoje dojmove o najčitanijoj knjizi "Snebivaš me" iznijeli čitatelji koji su ispričali što im se najviše svidjelo, te iskreno dirnuta spisateljica koja je čitala poruke u svojoj knjizi i pričala kako ih je doživjela. Pogledati ga se može na linku http://sonda.hr/booktiga-nagrada-najcitanijoj-autorici/.

Druženje je nastavljeno uz razgovor o romanu „Snebivaš me“ u izdanju Profil knjige, prepunog emocija, strasti, žudnje, radosti i bola. Na susretu je moderatorica bila urednica romana Adriana Piteša.

Prije toga popodne je predstavljena vrlo posebna slikovnica "Škura, škura boška" a napisali su je i oslikali Ljubomir Grgorinić Rađen, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, odnosno sin, mama i tata iz Ližnjana. Slikovnica je djelo obiteljske kreativnosti, svojim postojanjem svjedoči o važnosti timskoga rada i vrijednosti obitelji kao zajedništvu ljubavi, slobode, istraživanja i sigurnosti. Slikovnica je pisana na tri jezika - hrvatskoj južnoistarskoj čakavici i na njemačkom i engleskom jeziku. Zbog svoje posebne umjetničke osebujnosti dobila je prije dvije godine pohvalu Nagrade "Grigor Vitez" za dijalektalnu poeziju. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter