Kako uništiti vampire u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U ovoj knjizi sve pršti od akcije, krvi ima u potocima, tisuće je ubijenih, ali nisu ubijani ljudi. Prava je poslastica što u ovom romanu imamo i vampire i vukodlake i zombije, a jako mi je drago što je Saša u odnosu na stereotipne književne i filmske obrasce stvorio originalne vampire, kazao je novinar Davor Šišović, iznimno vješto moderirajući promociju nove knjige Saše Šebelića "Vampi(str)ia" u dobro popunjenom Društvenom domu u središtu Medulina.

Autor je istarski pisac spekulativne fikcije, po zanimanju je doktor stomatologije, a u svojoj prozi pokazuje sklonost eksperimentalnoj formi i snažnoj socijalnoj kritici. Dosad objavio nekoliko kratkih priča te tri romana u zadnje dvije godine -"Medul(in)vaziju", "Medulinski simulakrum" i "Likantropiju".

Saša Šebelić je, koristeći se vampirizmom kao pogrdnim nazivom za amoralno i bezgranično iskorištavanje društva, rekao da "nitko od nas ovdje u publici nije vidio nikad vampire, ali je njihovo djelovanje vidljivo na ovim prostorima zadnjih 20 godina kroz rat, pretvorbu, privatizaciju, ratne zločine, ekološke suicide, enormnu nezaposlenost, nemoć pravne države, kriminal spojen s birokracijom i deložacijom sirotinje". Glavni se lik zove Ezop, a svi likovi, kako je rekao autor, nisu posve ni pozitivni ni posve negativni.

- Drago mi je da se autor nije odlučio za kukanje i distopijski model fantastične književnosti koja danas prevladava i u kojoj se projicira još gora budućnost, već za akciju. Jer, neman koja zloupotrebljava vlast i moć; vampire koji su uvučeni u vlast, u kapital, ne možeš srušiti demokratskim putem. Vampire ne možeš pobijediti na izborima; vampire možeš samo uništiti, istaknuo je Šišović, dodavši da Šebelićevi junaci idu upravo tim putem, a po tome je ovaj autor odlučniji od pomalo fatalističke većine SF autora.

Kao i na predstavljanju "Medul(in)vazije" prije dvije godine u istoj dvorani, i ova je promocija bila posebno zanimljiva zbog pratećih edukativnih, intrigantnih i krajnje atraktivnih nadahnutih digresija "spiritusa movensa" istarske, ali i šire literarne SF. i horor scene - kolege Davora Šišovića. Ulaz je bio slobodan; 120 primjeraka knjiga naknadno je besplatno podijeljeno publici, a pokrovitelj promocije bila je Općina Medulin. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter