Izložena manje poznata djela iznimnog Španjolca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlična suradnja dviju ustanova - Zavičajnog muzeja grada Rovinja i galerije "Deva Puri" s Bleda nastavlja se izložbom keramike, srebrnih tanjura i plakata velikog Španjolca, Pabla Picassa. Izložba pod nazivom "Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali", otvorena je preksinoć u Zavičajnom muzeju i moći će se razgledati sve do konca rujna.

Manje poznati opus

- Izložba javnosti otkriva dosad najmanje istraženo područje slikarevog opusa, ono keramike. Naime, godine poslije Drugog svjetskog rata, točnije 1946. bila je iznimno važna za Picassovu životnu kronologiju, a time i za kronologiju modernog likovnog stvaralaštava. Te se godine Picasso seli iz Pariza i zaustavlja u selu Vallaruis na Azurnoj obali, gdje se preko poznanstva s bračnim parom Ramie susreće i trajno prijateljuje s keramikom. Upravo suradnja s Ramijevima, i ostalim francuskim lončarima, rezultira intenzivnim autorovim bavljenjem keramikom, koja ga sasvim okupirala i kojom se bavio gotovo sve do smrti, rekao je na otvaranju izložbe vlasnik galerije "Deva Puri", David Rjazancev, pojasnivši i da se autorov opus može svesti na tri poglavlja stvaralaštva - godine prije Pariza, Pariz i naposljetku jug Francuske s naglaskom na keramiku. A kada je riječ o keramici, Picasso ju je stvarao na spontan i zaigran način.

- Za razliku od grafičkog opusa, gdje je ostao u crno-bijelom" svijetu, s keramikom je otkrivao široke palete boja. U Picassovom su svijetu vaze, vrčevi, tanjuri, zdjele, keramičke pločice te drugi predmeti koje je oblikovao i oslikao dobili dimenziju platna. Upravo, to je i glavni razlog zbog kojeg keramiku na ovoj izložbi možemo promatrati istovremeno i kao skulpture i kao slike, objašnjava Rjazancev, koji je također naglasio i da je ova izložba

nastala temeljem triju zbirki. Sastoji se od 60-ak keramičkih predmeta, predmeta od srebra te plakata koje je Picasso stvarao u povodu svojih godišnjih izložaba keramike, a svi predstavljeni eksponati datiraju iz vremena od 1947. do 1971. godine.

Četiri poglavlja

- Gledajući keramiku, koja se sastoji od 47 eksponata možemo je podijeliti i na četiri poglavlja posvećenih određenim životinjama koje su, očito, Pablu Picassu bile najzanimljivije - golubovi, konkretnije golubice, koze, sove i dakako bikovi, simbol njegove rodne Španjolske. Predstavljamo i nekolicinu originalnih autorovih plakata (opus se, inače, sastoji od 600-ak) koje je u linorezu Picasso stvarao u povodu svojih godišnjih izložbi keramike u selu Vallauris. Jedan dio izložbe, zaseban prostor muzeja, posvećen je i Picassovim srebrnim tanjurima, javnosti najmanje poznatim autorovim djelima, pojasnio je David Rjazancev, koji se prilikom svečanosti otvaranja izložbe posebno zahvalio djelatnicima Muzeja, na čelu s ravnateljicom Marijom Smolicom, koja je otvarajući vrata rovinjskog hrama kulture, omogućila postavljanje Picassove keramike, izložbe koju je u samo dva mjeseca u Sloveniji pogledalo deset tisuća posjetitelja i koja je nakon lanjskog postavljanja u Röhsska museumu u Gothenburgu, došla i u Rovinj, a nakon kojeg kreće put Njemačke.

Izložba se može razgledati svakodnevno osim ponedjeljka od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna, a za umirovljenike i studente 35 kuna. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter