Ivan Obrovac: Vratimo se tjelesnosti slike!


- Danas, u virtualno doba, moja poruka je slijedeća: Vratimo se tjelesnosti slike! Crtež kojem ovdje vraćam tjelesnost govori o energiji, potencijalnoj energiji koja bi se u bilo kojem trenutku mogla operacionalizirati, ako budemo pametni, a ono što je nekad bilo ružno, možda je prerano postalo lijepo. Kada su Picassa pitali zašto Getrude Stein ne sliči na sebe, rekao je: 'Sličit će". I ovaj će crtež sličiti sebi jednog dana, nasmijao je nadahnuti Ivan Obrovac brojnu publiku na večerašnjem otvorenju izložbe njegovih slika u Gradskoj galeriji u Puli. Izložbu čini probrani izbor iz likovnog opusa ovog velikog pedagoga i likovnog umjetnika.

Akademski kipar i slikar Eros Čakić rekao je da se za Dan grada Pule treba sjetiti ljudi koji su za ovaj grad učinili jako puno, a Ivan Obrovac je upravo jedna od takvih osoba.

- On je učinio nemoguće. On je u jednom dijelu apsolutno promijenio kulturnu sliku grada Pule. Pula sigurno danas ne bi izgledala ovako kako izgleda da se nije pojavio Obrovac koji je u vremenima koja nisu bila ovako otvorena i demokratična u pristupu likovnoj umjetnosti (koja se tada doživljavala kao neki misterij ili zanat koji se nasljeđuje) okupio ljude i dao mogućnost svima nama da uđemo u taj svijet, pokazao nam je taj svijet, a mi smo mu zahvalni i radimo. Taj svijet perfektno funkcionira. Pula i Istra su danas jako prepoznatljivi upravo po likovnoj umjetnosti i vizualnom što za sobom nosi likovna umjetnost, rekao je Čakić. S druge strane, dodao je Čakić, Obrovac je slikar.

- Danas govoriti o sukobu slikarstva i elektroničkih medija je besmisleno. Elektronički mediji su samo nastavak ruke, produžetak mozga. Ako malo bolje pogledate, u Obrovčevim slikama naći ćete upravo ono što elektronički mediji koriste da bombardiraju naš očni živac. Obrovac se, u biti, poigrava sa svim svojim slikarstvom, sa svim onim što čini slikajući ove slike. Ove slike su rađene na totalno drukčiji način od onoga što biste vi mogli pretpostaviti i ono što bi moglo pretpostaviti puno mojih kolega, zaključio je Čakić.

Književnik Milan Rakovac naglasio je u nastavku: "Ivan Nini Obrovac je velik čovjek, velik umjetnik i lijepo je da se na ovaj način pokazao. Najljepše je to što je ta infantilnost ekstatična u njemu živa i danas, što se vidi i na ovim slikama".

Dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci rekla je da je i osobno bila Obrovčeva učenica, rekavši da je prekrasna osoba. "Svakome je davao sve od sebe i svakoga je obogatio s nečim. Svi smo mu dužni", kazala je.

Ivan Obrovac (Smoljanci, 1937.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti 1969. godine u klasi Alberta Kinerta. Osim u grafici, slikarstvu i kiparstvu, značajan trag ostavio je u svom pedagoškom radu kojim se bavio do umirovljenja 2004. godine. Začetnik je i utemeljitelj pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. Nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja, a izlagao je na više od 40 skupnih te 15-ak samostalnih izložbi u zemlji (Ex-tempore, Ars Histriae, Pulski salon, galerije diljem Istre i Hrvatske) i svijetu (Pariz, Crans-Montana, Novi Sad). (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter