Fažana: Moscardina duga povijest uskrsnih čestitki

Raznolikost boja izloženih razglednica (Z. STRAHINJA)
Raznolikost boja izloženih razglednica (Z. STRAHINJA)

Više od 140 starih razglednica, točnije uskrsnih čestitki, iz vlastite kolekcije izložio je u petak u Multimedijalnom centru Fažane predsjednik filatelističkog društva Amfora Giancarlo Moscarda.

Među njima su neke stare i 110 godina, a potječu iz razdoblja Austrougarske, Kraljevine Italije, Kraljevine Jugoslavije, NDH, poslijeratne Jugoslavije i Hrvatske, s čestitarskom porukom na hrvatskom, talijanskom, njemačkom, mađarskom i drugim jezicima.

Uz kartoline, Moscarda je postavio i prigodne uskrsne marke koje je izdavala Hrvatska pošta, ali i kuverte s uskrsnim motivima, markama i žigovima Vatikana.

- Oko 30 godina sam aktivan u Filatelističkom društvu Arena Pula, ali mi je uvijek bila želja postaviti izložbu u Fažani. Sada kada je naše novo društvo obavilo sve potrebne registracije i postalo članom Hrvatskog filatelističkog saveza, ovo nam je tek prva izložba, rekao je Moscarda na otvorenju izložbe, ujedno i otvorenju bogatog fažanskog programa za Uskrs.

Na čestitkama dominiraju i danas uobičajeni motivi, poput jaja, zečeva, pilića i slično, ili oni biblijski s Isusom. Prisutni su i neki pastoralni prikazi, poput malih pastira i pastirica u narodnim nošnjama. Uz religijske motive, koje veličaju Kristovo uskrsnuće, ima i šaljivih prikaza, ali i nacionalno-političkih poruka.

Primjerice, na jednoj kartolini iz NDH piše: "Nema Uskrsa hrvatskom narodu bez obitelji s više od dvoje djece!". Neke od razglednica su oslikane, kod drugih je riječ o fotografijama, koje su tehnikom kolaža umetnute u neki uskrsni ambijent.

I otac hrvatskog stripa Andrija Maurović, saznajemo, bavio se izradom uskrsnih čestitki.

- Motivi, vidimo, danas su slični kao i prije sto godina, ali mora se priznati da su u prošlosti bili maštovitiji, rekao je Moscarda i otkrio da je njegova zbirka prevelika da bi cjela stala u izložbene vitrine pa su predstavljeni samo probrani primjerci. Nažalost, na razglednicama u vitrini nije moguće vidjeti i njihovu pozadinu što bi, naveo je, bilo interesantno posjetiteljima zbog godine kada je poslana i zbog poštanskih maraka s likovima Franje Josipa, Vittorija Emanuelea Trećeg, jugoslavenskih kraljeva Aleksandra i Petra, ali i Josipa Broza Tita i drugih.

Moscardi, kolekcionaru i zaljubljeniku u povijest svog mjesta, "onome koji o Fažani sve zna", zahvalila se na izložbi direktorica Turističke zajednice Melita Peroković, a općinski koordinator za kulturu i sport Mitar Gavočanov osvrnuo se na prošlost, vraćajući prisutne više desetljeća unazad.

- Giancarlo se vratio kući! U ovom novom Multimedijalnom centru nekada je bila kinodvorana u čiji je rad bila uključena cijela njegova obitelj. Tu je mladi Giancarlo prodavao ulaznice, rekao je Gavočanov.

Izložba je otvorena svakodnevno od 17 do 19 sati, do petka, 24. travnja. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter