Ekspanzije: Umjetnost bez granica na ženski način

Elis Lovrić u MMC-u Luka (M. ANGELINI)
Elis Lovrić u MMC-u Luka (M. ANGELINI)

Petak je u poslijepodnevnim i večernjim satima u Gradskoj knjižnici i čitaonici, te potom u Multimedijalnom centru Luka bio posvećen ženama i umjetnosti. Naime, održano je treće izdanje međunarodnog projekta "Ekspanzije/Espansioni", a važno je napomenuti da je taj projekt okrunjen medaljom predsjednika Italije Giorgia Napolitana.

- Put projekta "Ekspanzije" je krenuo iz Trsta 2012., a iste je godine održan i u Rijeci, te potom u Pazinu i Rovinju, da bi nakon Poreča, gdje je održan lani, stigao do Raba i Pule, kazala je istarska dožupanica Viviana Benussi ističući da se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije. Prvi je dio projekta obuhvaćao lijepu riječ, a bio je naslovljen "Voci di donna".

U Gradskoj knjižnici i čitaonici, nakon pozdravnih riječi dožupanice Viviane Benussi i pulske dogradonačelnice Elene Puh Belci, o svome su životu kazivale pročelnica Konzervatorskog odjela Istarske županije Lorella Limoncin Toth, umirovljena sveučilišna profesorica i višestruko nagrađivana književnica Nelida Milani Kruljac, predsjednica Lions kluba Pula Patrizia Milani, predsjednica BPW-a Alida Perkov, umirovljena dugogodišnja ravnateljica Talijanske srednje škole Claudia Milotti, te znanstvenica Valentina Petaros Jeromela. Svoje su stihove kazivale Davorka Kotiga Flego i Marija Ribarić.

Različita iskustva

Različite su to žene s različitim životnim iskustvima. Lorella Limoncin Toth govorila je ukratko o svome političkom angažmanu te kako se potom vratila struci, dok se Nelida Milani Kruljac u vrlo sugestivnom izlaganju usredotočila na objašnjavanje razlike, ali i sličnosti, između pisanja znanstvenih radova i proze, služeći se pri tome zanimljivim anegdotama. Govorila je i o svojoj potrebi za pisanjem, o velikim promjenama koje su tijekom godina zadesile njezinu generaciju, od kraja Drugog svjetskog rata pa sve do promjena tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća. Prisjetila se i svoga djetinjstva s bakom, za koju je rekla da je naporno radila poput vola, te o tome kako je svijet upoznala iz knjiga.

Patrizia Milani govorila je o svojoj karijeri poslovne žene, te kazala je da je za to potrebna snaga, volja, ali i hrabrost. Nela Načinović govorila je o preseljenju Gradske knjižnice i čitaonice u nove prostore, te o složenoj proceduri koja je tome prethodila, a Claudia Milotti o izgradnji nove Talijanske srednje škole, koja je dobila ime "Dante Alighieri" prije 13 godina, te o svojoj ljubavi prema moru. Milotti je govorila o svojim ronilačkim uspjesima, gdje je bila među prvim ženama u Puli koja se time bavila. Alida Perkov osvrnula se na svoj rad u području gospodarstva, a Valentina Petaros Jeromela na znanstveni rad, ističući da piše puno i o povijesnim temama. Svoje su sugestivne stihove kazivale Davorka Kotiga Flego iz Pazina i Marija Ribarić iz Semići na Buzeštini, a jednu je njezinu pjesmu na istrovenetski prevela Patrizia Milani.

Umjetnost i glazba

Večer je nastavljena u MMC-u Luka, gdje je otvorena izložba slika, primijenjene umjetnosti, tekstila, aplikacija - ukratko raznolike umjetnosti uz dojmljiv koncert kantautorice i glumice Elis Lovrić.

Svoje su radove izložile: Marianna Accerboni, Patrizia de Angelini, Sanja Simeunović Bajec, Lilia Batel, Manuela Cerebuch, Alenka Deklić, Eulalia de Vega Masana, Mitzi Drysdale, Simonetta Fontani, Marisa Milan, Roberta Weissman Nagy, Adriana Perego, Monika Petrović, Olivia Siauss, Barbara Romani, Graziella Valeria Rotta, Aleksandra Rotar, Amina Konate Visintin, Mirjana Grahovac Vojinović, Anna Zamolo i učenici Umjetničke škole i državnog instituta "Enrico i Umberto Nordio" iz Trsta sa svojim nastavnicima.

Organizatori zbivanja su Galerija MMC-a Luka-Anex, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, HDLU Istre, BPW Pula i ArteVita gente Adriatica FVG. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter