Devastacija od Brooklyna do Muzila

S otvaranja izložbe "Babilon u Rojcu" Danijela Žeželja (D. ŠTIFANIĆ)
S otvaranja izložbe "Babilon u Rojcu" Danijela Žeželja (D. ŠTIFANIĆ)

S obzirom na ugled koji u svijetu uživa kao vrsni strip autor, slikar i ilustrator, ne čudi da je sinoćnje otvaranje izložbe radova Danijela Žeželja "Babilon u Rojcu" u Dnevnom boravku Rojca privuklo veliku pozornost upućene publike.

Zidovi ovog sve aktivnijeg kulturnog pulskog prostora s kompletna 92 originala Žeželjove najnovije grafičke novele "Babilon" te osam posebno dojmljivih velikih akrilik slika ovog akademski obrazovanog slikara, oživjeli su autorovu priču o gradnji najviše građevine na svijetu u Brooklynu, kule koja poput one biblijske prkosi i samom Bogu, i čija gradnja donosi devastaciju i nasilje. Izložbu u istom prostoru podupiru i Žeželjevi animirani filmovi rađeni za multimedijalni performans "Brooklyn Babylon", kao i sjajan prateći tekst Borisa Greinera "U čemu se sastoji pobjeda?".

Žeželj je pulsku izložbu osmislio kao podršku građanima Pule u njihovom nastojanju da obrane javni prostor poluotoka Muzil i, u biti, je zamjena za njegov prvotni plan da prije deset dana na pulskom Forumu, točno uoči izglasavanja plana golfa i apartmana na Muzilu, realizira multimedijalni, slikovno-glazbeni performans s glazbenicima Mrletom iz  Leta 3 i Ivankom Mazurkijević. No, taj su umjetnički čin osujetile gradske vlasti neizdavanjem dozvole za korištenje trga.

- Ova je grafička novela nastala u Americi, ali odražava situaciju koja se događa svugdje u svijetu, pa evo i na Muzilu, kazao je Žeželj prilikom otvaranja izložbe u Rojcu, ustvrdivši prethodno da je Babilon priča i o Muzilu, odnosno korporacijskoj okupaciji prostora koja, izostane li otpor ljudi na lokalnoj razini, donosi nezaustavljive destrukcije.

Danijel Žeželj živi i radi u Brooklynu i Zagrebu, a objavljivao je kod renomiranih svjetskih izdavača kao što su DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper's Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud. Izložba u Rojcu otvorena je tri tjedna, do 5. lipnja. (Z. ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter