Čovjek dobro vidi samo srcem

Mark Marić kao Mali princ na pozornici INK-a
Mark Marić kao Mali princ na pozornici INK-a

Mali princ došao je u utorak ujutro i na ovaj mali planet nazvan Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula u kojem će se zadržati do iduće srijede. Do Pule je došao zahvaljujući mladom ansamblu Dramskog studija INK-a i njihovim gostima koji su klasično djelo Antoinea de Saint-Exuperyja pretočili u emotivnu i vizualno snažnu predstavu načelno namijenjenu djeci u režiji Renate Carole Gatice.

Oduševljena publika

Međutim, kao što izvorni "Mali princ" nije priča samo za djecu, dapače više je usmjerena odraslom svijetu, tako i ovu predstavu mogu i trebaju gledati stariji. Na današnjoj jutarnjoj pretpremijeri djeca su se oduševila vizualnom stranom predstave, dok su stariji ti koji će ući u skrivene nivoe priče te u stvarnosti prepoznati neke od čudnih likova koji žive na dalekim planetima koje Mali princ posjećuje. Više nego ikad tako je danas aktualan lik Bankara koji kupuje zvijezde ne da bi se o njima brinuo, nego isključivo zato da bi ih posjedovao. Teško da klinci tu mogu proniknuti u bit stvari, ali zato su reagirali na pojavu Uobraženke koja misli da je u svemu naj, a bili su fascinirani i Lisicom koja se pojavila na ogradi mezanina (zanimljivo je da obje uloge tumači Lara Živolić koja tumači i Nažigaču).

"Mali princ" je vizualno dovoljno jaka predstava, s predivnom scenografijom koju potpisuje Breza Žižović i glumcima koji se ne drže samo glavne pozornice već šeću parterom i nose dijelove scenografije, primjerice svjetleći planet Malog princa. Kompletan dojam ne bi imao efekta bez glazbe i songova za što su se pobrinuli Ivana Đula i Luka Vrbanić, dok je živopisne kostime kao i uvijek kreirala Desanka Janković.

Mark Marić odličan je u naslovnoj ulozi radi koje je skoro cijelo vrijeme u akciji, kreće se priča i komentira svijet oko sebe, a taj svijet ispunjava ga čuđenjem ali i ne gasi njegov optimizam. Mali princ postavlja naoko banalna, ali zapravo pametna pitanja i demistificira svijet odraslih.

Slojevita priča

- Čovjek dobro vidi samo srcem, a ono što je važno očima je nevidljivo, zaključit će Lisica a Mali princ to dobro zna. Da djeca i odrasli ne vide svijet jednakim očima uvjerit će se pripovjedač Pilot (Darko Japelj) koji će s avionom zaglaviti u Sahari i upoznati Malog princa te svijetu prenijeti njegovu priču. Nije to slučajno, i Saint-Exupery je bio pilot pa je u ovoj priči napisao svojevrsnu odu djetinjstvu. Iako optimističan, maštovit i sposoban usred pustinje naći vodu, Mali princ nije dječački bezbrižan. On je tužan jer nema prijatelja, a osobito emotivan bit će kraj predstave. Renata Carola Gatica i njena pulska ekipa uspjeli su prenijeti poznatu priču i njene emocije na daske INK-a, ne izgubivši ništa od slojevitosti izvornika, u čemu su se svojski potrudili i brojni mali i veliki glumci te oni koji su se našli iza kulisa.

U predstavi se još pojavljuju u ulozi Zmije Andrea Gotovina koja je asistentica redateljice i koreogrfakinja, Frano Novljan u ulozi Kralja i Poslovnog čovjeka, David Rovis glumi Geografa, Saša Marković Ružu a tu su i Lana Crnogorčić, Nikola Dubroja, Petra Kovačić, Matija Milošev, Paola Pamić, Noa Pavlinović, Luanna Počerek, Nina Sebastijan, Noel Smailbašić, Iman Šehić, Antonia Tomić, Luka Vasilić, Mei Ven i Ema Vještica. (M. RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter