Bogat postav o najvažnijim događajima antifašizma

Brojni posjetitelji izložbe u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre
Brojni posjetitelji izložbe u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

Brojni su posjetitelji prisustvovali otvorenju izložbe „Sloboda narodu! Antifašizam u Istri“ u petak navečer u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli.

Izložba, čiji su autori ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac i kustosica Lana Skuljan Bilić, postavljena je u povodu obilježavanja 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, oslobođenja zemlje od okupatora i pobjede nad fašizmom i nacizmom na prostoru Istre.

„Riječ je o izložbi koja svojim postavom obuhvaća dramatično razdoblje prve polovice 20. stoljeća, odnosno zbivanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu, kao i događaje koji su uslijedili netom po njegovu završetku. Izložba prati uzroke i posljedice niza složenih i potresnih povijesnih događaja i njihovih sudionika u razdoblju od studenoga 1918. do veljače 1947. godine“, rekao je Kešac na otvorenju izložbe.

Čak 474 izložena predmeta

Lana Skuljan Bilić kazala je da izložba sadrži 474 raznovrsna muzejska predmeta (hladno i vatreno oružje, vojna oprema, odore, plakati, proglasi, leci, fotografije, zastave, kovanice, novčanice, knjige, brošure…). Tu su i audiozapisi originalnih intervjua sudionika povijesnih događaja i poznatih partizanskih pjesama te dokumentarni film autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje s videosvjedočanstvima Istrana koji su preživjeli strahote njemačkih i talijanskih koncentracijskih logora.

Kešac je istaknuo da je izložba otvorena na povijesni dan, 25. rujna, dan kada je 1943. godine donesena povijesna odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom.

O važnosti ove izložbe govorio je i istarski župan Valter Flego, pohvalivši sve koji su doprinijeli da se taj važan postav realizira.

Sedam cjelina

Izložba je podijeljena u sedam cjelina, od kojih prva prikazuje razdoblje od studenog 1918. do kraja travnja 1941. godine, a u drugoj cjelini prikazan je kontekst početka Drugog svjetskog rata i ulaska Kraljevine Italije u rat, te osnutak i razvoj Narodnooslobodilačkog pokreta u Istri sve do kapitulacije Italije 1943.

U trećoj cjelini naslovljenoj Narodni ustanak i NOP do kraja 1943. godine predstavljeno je kratko razdoblje od 9. rujna do 31. prosinca 1943. u kojem dolazi do narodnog ustanka istarskog naroda i donosi se povijesna odluka o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj. Njemačkoj okupaciji Istre posvećena je četvrta cjelina, a u petoj cjelini, koja je sadržajno najveća, prikazano je najuspješnije razdoblje NOP-a, uz razvoj i organizaciju narodne vlasti, dok šesta cjelina se odnosi na Završne operacije i oslobođenje Istre.

U sedmoj cjelini riječ je o Diplomatskoj borbi za Istru, i odnosi se na razdoblje od lipnja 1945. do veljače 1947.

Izložba je namijenjena širokom krugu posjetitelja, osobito studentima i djeci školskog uzrasta.

Likovni postav i oblikovanje izložbe potpisuje Kristina Kalčić; dvojezični katalog izložbe uskoro će se tiskati i javno prezentirati, a stručni suradnici bili su Gordana Milaković, Katarina Pocedić, Katarina Marić, Igor Jovanović i Igor Šaponja. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter