Arterija: I Vatra i kiša za kraj

S novigradskog festivala vizualnih umjetnosti Arterija (M. MIJOŠEK)
S novigradskog festivala vizualnih umjetnosti Arterija (M. MIJOŠEK)

Iako su kišne kapi razvodnile koncert grupe Vatra koji je zaključio preksinoć na Velikom trgu ovogodišnje peto izdanje festivala vizualnih umjetnosti Arterija, ono će ostati zapamćeno po brojnoj publici i nastupima raznih umjetnika.

Brojni programi

Zagrebačko-virovitički bend Vatra čine pjevač Ivan Dečak, Tomislav Šušak na bas gitari, Irena Celio Cega na klavijaturama, Robert Keleman na gitari i Mario Robert Kasunović na bubnjevima, a slavi za jedan od trenutno najboljih hrvatskih rock bendova čiji je singl "Tango" nedavno osvojio vrhove hrvatskih top-ljestvica, a mogu se pohvaliti i ovogodišnjim Porinom za najbolji album alternativne glazbe, pa ih je brojna publika na trgu ispred zvonika rado dočekala. No, na kraju je koncert priveden kraju prije predviđenog vremena zbog kiše i nevremena koje se približavalo. Ostatak je završne večeri Arterije održan prema predviđenom, uz performans "Memento Mori" Dragane Sapanjoš.

U tri dana trajanja festivala na novigradskim su ulicama, trgovima i drugim lokacijama u starogradskoj jezgri održane i predstavljene izložbe, projekcije, performansi, instalacije, skulpture i druge umjetničke forme autora koji dolaze iz Istre i ostalih krajeva Hrvatske, te Italije i Srbije. Osnovna ideja ove manifestacije je međunarodna razmjena umjetnika i izlaganje izvan uvriježenih prostora galerija i muzeja, te interakcija s publikom. Ove godine u programu sudjelovali su autori Elvis Berton, Đanino Božić, Slavica Marin, Dragana Sapanjoš i Šikuti Machine iz Istre, te N!03 iz Italije, a svoje su radove predstavili i profesori i studenti Fakulteta dramskih i Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u multimedijalnom umjetničkom projektu pod nazivom "Granice tijela" (Body limits), u sklopu kojeg je održana i trodnevna radionica "Body Project/Paper Dress/Kostim Objekt" pod vodstvom vrsne i višestruko nagrađivane kostimografkinje Ljiljane Petrović.

Dobra posjećenost

- Jubilarna Arterija bila je jako dobro posjećena, imali smo puno posjetitelja i u muzeju i tijekom radionica, što nam je i bio cilj, uključiti što više posjetitelja, kaže Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica novigradskog Muzeja - Museo Lapidarium koji organizira ovu manifestaciju. Želja je kroz festival ne samo prezentirati umjetnost, već i poticati umjetnike na stvaranje novih djela. Tako nastala i instalacija Šikuti Machinea na krovu muzeja, a posjetitelji su mogli pogledati i vizualno-zvučnu instalaciju "Sedam gladnih godina" Elvisa Bertona, instalaciju "Šetnje iz Tourvesa" Đanina Božića, te videoprojekciju "Albertov san" talijanskog tima N!03. Podršku manifestaciji dali su Grad Novigrad, Odjel za kulturu Istarske županije, Ministarstvo kulture i novigradska Turistička zajednica. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter