Arena u znaku filma pod ljetnim nebom

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Velikim vatrometom večeras je svečano otvoren program nacionalne filmske konkurencije na 61. Pulskom filmskom festivalu. Idućih tjedan dana najvažnija zbivanja događat će se u pulskom amfiteatru u kojem će publika pod ljetnim nebom imati prilike pogledati desetak domaćih filmova uz neke strane celuloidne hitove, a čast da bude prvi film prikazan u Areni na ovogodišnjem festivalu pripala je filmu "Happy endings" Darka Šuvaka. Festival je počeo još prije tjedan dana međunarodnom selekcijom filmova na Kaštelu, a ove godine filmovi će se prikazivati i u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Festival je otvorenim proglasio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a publici su se obratili i ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, ravnateljica javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović, predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec te članovi Umjetničkog savjeta Tanja Miličić i Mike Downey. Voditelj svečanog otvorenja bio je Dražen Ilinčić, dok je himne "Lijepa naša" i "Krasna zemljo" otpjevala Radojka Šverko uz klavirsku pratnju Vladimira Babina. Prije samog otvaranja ljude, koji su dolazili u Arenu, za filmsko raspoloženje pripremao je Puhački orkestar garda Pule temama iz raznih filmova među kojima je glazba iz filma "Tko pjeva zlo ne misli", s aranžmanom posebno izrađenim za ovaj festival. Kao i uvijek, publika će svoj najdraži film izabrati davanjem ocjena na glasačkom listiću, odnosno ulaznici te će taj film osvojiti Zlatna vrata Pule.

Žiri će također odabrati najbolja ostvarenja u najmanje 15-ak kategorija, a novost je što će ove godine to biti međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka iz Hrvatske, Ujedinjenog kraljevstva te Bosne i Hercegovine. Osim Velike zlatne Arene za najbolji film, filmovi u domaćoj konkurenciji će se boriti za Zlatnu Arenu za režiju, scenarij, glavnu žensku i sporednu ulogu, glavnu mušku i sporednu ulogu, kameru, montažu, glazbu, scenografiju te kostimografiju. Žiri može dodijeliti Zlatnu Arenu za masku, oblikovanje zvuka i specijalne efekte, a može dodijeliti i tri Zlatne arene za manjinske koprodukcije. Uz to, bit će dodijeljena nagrada Breza za najboljeg debitanta (M. RADIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter