Alagić, Bubola, Šprah, radionice, plišanci...

Mnoštvo programa za najmlađe
Mnoštvo programa za najmlađe

Raznolik je program održan diljem Pule u povodu Noći knjige. Budući da su škole bile zatvorene zbog proljetnih praznika, u brojnim će se školskim knjižnicama programi održati u ponedjeljak.

Glazba i knjige

U Gradskoj knjižnici i čitaonici odaziv publike bio je iznimno velik, a mnogi su se odvažili postati književnim detektivima na jednu noć te riješiti knjiž(ev)ni misterij. Oni koji nisu ljubitelji misterija, zasigurno vole spojeve, možda posebice one naslijepo, te pod dojmom prve rečenice – treba vjerovati preporuci knjižničara, odvažili se i krenuli na spoj naslijepo s knjigom. Veselo je bilo i u knjižnom kafiću, gdje su knjižničari preporučivali dobre knjige za/na jednu noć, a za ugodnu atmosferu pobrinula se gošća, poznata pulska glazbenica, finalista iz televizijske emisije "Nikad nije kasno" Snježana Demarin.

Brojna je publika prisustvovala predstavljanju knjige "Sad je dosta!" Gledis Šprah uz moderatoricu Jadranku Nišević. Predstavljanju su prisustvovale i gošće Sanja Antić, Karmen Križanac Jovanović i Ivančica Sokolović.

Govoreći o ovoj knjizi, koju je Nišević definirala kao istarsko-hrvatsku inačicu o showbizzu, glazbi i manekenstvu, Šprah je kazivala o svome iskustvu o svijetu mode, suradnji s brojnim glazbenicima, showbizzu, navodeći pozitivne i negativne strane bavljenja svime time, a svoja iskustva iznijele su i gošće. Nadalje, Šprah u knjizi dijeli i savjete kako se odjenuti, te primjerice koje štikle staviti za koju prigodu, napomenuvši da je dovoljna negativna sitnica da nestaneš iz svijeta manekenstva.

Na Dječjem odjelu u prizemlju Gradske knjižnice i čitaonice uz knjižničarke Nadiju i Karlu djeca su mogla posuditi knjigu koja u naslovu sadrži riječ noć, prisustvovati simpatičnoj radionici "Sofija sova čuvarica snova – čitamo priču i izrađujemo sove", a od 19 sati uslijedio je pravi party za plišance nazvan "Plišanci čitaju na knjižničnoj zabavi". Djeca su trebala donijeti omiljenu plišanu igračku u knjižnicu i pusti je da preko noći istraži carstva knjižnice, pregleda puno slikovnica i posluša mnogo priča. Sljedeći dan trebalo je doći po svoju igračku i posudi joj slikovnicu koju si je preko noći izabrala i čitat joj tu slikovnicu kod kuće.

Ove se godine i Knjižnica Veruda priključila ovome programu, a predstavljen je roman "Osvetinje" Amira Alagića, zahvaljujući knjižničarki Karmen Damljanović. Inače, taj hvaljeni roman predstavljen je na prošlom Sajmu knjige pred brojnom publikom, a ovo je bila prilika i da Verudeži i šire saznaju nešto o tome.

Knjižničarka Vlasta Šajina Sošić je u Dječjoj knjižnici u Dječjem kreativnom centru pak osmislila maštoviti program "Ljepotica bez Zvijeri u Dječjoj knjižnici (a možda se i pojavi koja zvjerka?!)". Ljepotica iz poznate bajke "Ljepotica i zvijer" u Dječjoj knjižnici tijekom cijelog radnog vremena knjižnice bila je na raspolaganju malim korisnicima, odgovarala na njihova pitanja, čitala priče, što je dakako oduševilo najmlađe.

Djelo o templarima

No, nije se čitalo samo u knjižnici. I Nova Akropola se ove godine uključila u program Noći knjiga, a u galeriji Stari grad u Kandlerovoj ulici održano je predstavljanje nove dvojezične knjige "Templari u Istri - I templari in Istria" autora Đanina Bubole. Tko su bili templari, koliko ima istine u legendama koje ih vezuju uz razna okultna znanja i tajne, bila je polazna točka Đanina Bubole, koji se već neko vrijeme kao ljubitelj povijesti zanima za ovu problematiku, da krene u to istraživanje. Saznajemo da ga ta tema uvelike zanima, jer ga općenito zanima povijest, a posebice oni dijelovi povijesti o kojima nema toliko objavljenih knjiga.

- Knjiga se temelji na činjenicama i legendama. Napisao sam i knjigu za djecu "Tajna bijele ruže", isto na tu temu, kazao je Bubola. Inače, ovo je predstavljanje u galeriji Stari grad organiziralo Udruženje likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS), knjigu su predstavile vrsna mlada povjesničarka Samanta Paronić i Rosanna Bubola, a bila je postavljena i izložba polaznika škole slikanja koja se niz godina održava u ovome prostoru pod vodstvom poznate likovne pedagoginje Milanke Korovljev. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter