5. Arterija: Umjetnost izvan uvriježenih prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival vizualnih umjetnosti Arterija, peta po redu u organizaciji novigradskog Muzeja - Museo Lapidarium, počela je u subotu navečer bez posebnog programa otvaranja, razmiljevši se po gradskim parkovima, ulicama, trgovima i drugim lokacijama u starogradskoj jezgri gdje će se do srijede svaki dan moći razgledati izložbe, projekcije, performansi, instalacije, skulpture, videoprojekcije i druge umjetničke forme autora koji dolaze iz Istre i ostalih krajeva Hrvatske, te Italije i Srbije. Međunarodna razmjena Osnovna ideja ove manifestacije je međunarodna razmjena umjetnika i izlaganje izvan uvriježenih prostora galerija i muzeja, te interakcija s publikom. Ove godine u programu sudjeluju autori Elvis Berton, Đanino Božić, Slavica Marin, Dragana Sapanjoš i Šikuti Machine iz Istre, te N!03 iz Italije. Predstavit će se i profesori i studenti Fakulteta dramskih i Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu uz čiji se slojeviti multimedijalni umjetnički projekt pod nazivom "Granice tijela" (Body limits), nadovezuje i trodnevna radionica "Body Project/Paper Dress/Kostim Objekt" pod vodstvom vrsne i višestruko nagrađivane kostimografkinje Ljiljane Petrović. "Granice tijela" je, kako objašnjavaju njegovi autori, multimedijalni umjetnički projekt koji se bavi emocijama, baziran na istraživanju izazova s kojima se suočavamo i s kojima se suočavaju oni koji se oporavljaju od vidljivih i nevidljivih ozljeda uzrokovanih stresom i različitim oblicima traumatskih ozljeda.

Simptomi potresa mogu biti burni i intenzivni. Dekonstrukcija kompaktne strukture na više fragmenata i razlaganje, simbolični vizualni prikazi, činjenica da ozljede narušavaju unutrašnju ravnotežu kako tijela tako i uma, kontrast i spoj suprotstavljenih svjetova, fizičkog i psihičkog, razuma i emocija, individualnog i kolektivnog, naučenog i spiritualnog, bili su osnovni motiv za kreiranje filmova i kostima instalacija. Dio eksponata ovog projekta je po pozivu Ontario Science Centra prikazan i na izložbi Bodies od knowledge u Idea gallery u Torontu. Sudjeluje i publika - Kroz ovogodišnju Arteriju željeli smo pokazati proces nastanka umjetničkog djela i zato smo festival obogatili s raznim radovima poput onoga Slavice Marin koja će ovih dana od 20 do 23 sata u parku gdje su izložene njezine skulpture izrađivati svoje radove pred publikom i pokazati kako su oni nastali. Bitna je i suradnja s beogradskim Sveučilištem s kojeg su studenti zajedno s profesorima osmislili zanimljiv projekt koji prate i radionice u kojima sudjeluje i publika. Radionice su već od prvog dana privukle kako djecu od pet godina tako i one starije, kazala nam je ravnateljica Muzeja Ketrin Milićević Mijošek.

Kako je dodala, kroz festival ne žele samo prezentirati umjetnost, već i poticati umjetnike na stvaranje novih djela, pa je tako nastala i instalacija Šikuti Machinea na krovu muzeja, dok će novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš ovih dana izvoditi performans Memento Mori. Moći će se pogledati i vizualno-zvučna instalacija "Sedam gladnih godina" Elvisa Bertona, instalacija "Šetnje iz Tourvesa" Đanina Božića, te videoprojekcija "Albertov san" talijanskog tima N!03. Kompletan program festivala nalazi se i na lecima koji se mogu naći na raznim punktovima u Novigradu, a cijelu će Arteriju zaključiti u srijedu završnica u 21.30 sati uz koncert grupe Vatra, trenutno najpopularnijeg hrvatskog rock benda čiji je singl "Tango" punih pet mjeseci u kontinuitetu broj jedan na hrvatskoj Top 40 ljestvici. Podršku manifestaciji dali su Grad Novigrad, Odjel za kulturu Istarske županije, Ministarstvo kulture i novigradska Turistička zajednica. (Napisala Vedrana HABEREITER; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter