Kaos u Rijeci, na Krčkom mostu udari bure 220 km/h

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezapamćeno nevrijeme 11. studenog 2013. godine na riječkom je području izazvalo  potpuni kaos. Orkanska bura nosila je drveće i krovove, a Hitna pomoć imala pune ruke posla zbog više ozlijeđenih osoba. Promet je bio gotovo onemogućen, a građane se upozoravalo da bez prijeke potrebe ne napuštaju domove.

Bura je odnijela velik dio krovišta dječjeg vrtića na Zametu. Roditelji su zamoljeni da dođu po djecu, a u tijeku je evakuacija preostalih mališana.

Neslužbeno doznajemo kako radnici ozlijeđeni u Marčeljevoj Dragi nisu bili vezani na skeli. Jedan je u kritičnom stanju. Iz riječkog KBC-a javljaju da su odgođeni svi operacijski programi koji nisu bili hitni.

Zbog nevremena su odgođene i sve sahrane na riječkim grobljima.

Na Krčkom mostu jutros u 7.58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine.

Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat.

U DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena. Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu.

Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka. Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne, a do kraja dana u potpunosti.

U riječkoj luci je potonula koča, a još dvjema brodicama prijeti potapanje.

Župan Zlatko Komadina izjavio je kako će, u slučaju da materijalna šteta prijeđe više od 20 posto izvornih prihoda jedinica lokalne samouprave, proglasiti elementarnu nepogodu. Građane je zamolio da ostanu kod kuće, a školama preporučio da odgode poslijepodnevnu smjenu. Većina je zasad to i poslušala.

Dvadesetak osoba je ozljeđeno u jutrošnjem nevremenu. Među ozlijeđenima ima i djece, a najteže su ozljeđena dvojica radnika s gradilišta u Marčeljevoj Dragi koji se u ovom trenutku nalaze na operacijama u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Na sušački hitni trakt dopremljeno je još sedmero građana s teškim ozljedama. Radi se o raznim prijelomima kostiju dok je šestero građana zasad lakše ozljeđeno, a među njima je i troje djece.

Dvoje djece u obradi je i na Zavodu za dječju kirurgiju na Kantridi i kako kaže predstojnik Zavoda za dječju kirurgiju dr. Harry Nikolić zasad se ne zna hoće li biti hospitalizirani. Radi se o djevojčici koja je ozlijeđena prilikom pada stabla i dječaku s ozljedama brade i koljena.

Prema riječima dr. Gorana Palčevskog, predstojnika Klinike za pedijatriju KBC Rijeka, vjetar hara i dječjom bolnicom na Kantridi pa su dosad vatrogasci zbog srušenih i iščupanih stabala jutros već nekoliko puta intervenirali na Kantridi.

Potpuno se srušio i balon na bazenu na Kantridi. Nije bilo ozlijeđenih jer su na vrijeme odgođeni svi treninzi, te su svi sportaši i treneri na vrijeme napustili zgradu. Osim toga, s jedne od zgrada pokraj upravne zgrade Ine u Baračevoj ulici se gotovo kompletno srušila konstrukcija limenog krova, zbog čega je promet ulicom potpuno blokiran. Stanarima okolnih kuća ne preporuča se izlazak iz doma.

Nastava u Dražicama, Dobrinju i srednjoj Industrijsko-obrtničkoj školi otkazana je, a popodnevna smjena se odgađa u svim školama gdje se procjeni da je to potrebno - rečeno je na tiskovnom kolegiju u Županiji.

Na tri učenika u Opatiji pala su stabla i teško su ozlijeđeni. Hitno su prevezeni u bolnicu Kantrida, a prema prvim informacijama radi se o ozljedama kuka, kralježnice i glave. Prije toga, u Marčeljevoj Dragi su stradala dva radnika koji su pali s osam metara visine. Također se radi o teškim ozljedama. Ozlijeđenih ima i u drugim dijelovima grada, a Hitna pomoć je non stop na terenu.  U većini škola odgođena je nastava.

Na Kozali puše vjetar snagom od 112 km/h, na Trsatu su zabilježeni udari vjetra od 170 km/h, dok na Krčkom mostu brzina vjetra iznosi 220 km/h. Dio riječkog zaleđa je bez struje. U nekim dijelovima Gorskog kotara pada susnježica.

Dežurne službe zabilježile su više od 30 intervencija samo tijekom noći na riječkom području, te upozoravaju građane da ne otvaraju prozore i da ne izlaze, te da se ne uključuju u promet. 

Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Iz riječkoga Pomorskog meteorološkog ureda najavljuju da će jaka bura puhati tijekom dana, a da se njeno slabljenje očekuje tek večeras.

Na Youtubeu se pojavio video na kojem je bura dignula u zrak komad limenog krova i vatrogasca na njemu. Video pogledajte ovdje. (Novi list)

Zagreb: Vjetar ruši stabla i krovove, a promet otežan
Olujni vjetar tijekom noći i jutra rušio je stabla na kuće i prometnice te odnosio krovove, a dijelom gradskih prometnica vozi se otežano, doznaje se jutros u zagrebačkoj vatrogasnoj postrojbi i policiji.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od sinoć je imala više od tisuću poziva građana, a vatrogasci su izašli na više od 500 intervencija.

Kako se doznaje od vatrogasaca, telefoni ne prestaju zvoniti, a građani najviše zovu zbog rušenja stabala na kuće, automobile, prometnice te zato što im je olujni vjetar odnio krov.

Zbog olujnog vjetra jutros se srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su na mjesto događaja upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i djelatnici gradskoga Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Olujno nevrijeme uzrokovalo je i probleme u prometu, pa je za promet zatvorena dionica od Britanskog trga do Hercegovačke ulice. Otežano se prometuje Novakovom ulicom, Bosanskom ulicom, Vrapčanskom ulicom, ulicom Štefanovec, ulicom Vrhovec, Oporovečkim dolom te Čulinečkom ulicom, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je olujni vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija u ulici Matije Mesića, ali da za učenike nema opasnosti.

U tom uredu, čiji su djelatnici na mjestu događaja, kažu kako je pozvana policija kako bi ogradila vanjski prostor.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je da je u Sesvetama u ulici Brune Bjelinskog vjetar iščupao krovove sa zgrada na kućnim brojevima 7, 9, 11 i 13.

Na terenu su policija, vatrogasci i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Policija je ogradila područje zbog sigurnosti, ali zbog kiše i snažnog vjetra trenutno nije moguće obaviti sanaciju, napominje Ured.

Olujna bura prijeti brodicama u novljanskim lukama
Jaka bura koja je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetila je i nanošenjem šteta brodicama u lukama i lučicama.

Tako su u novljanskoj luci mnogi vlasnici brodova, jahti i jedrilica obilazili svoje vezove da bi provjerili u kakvom su stanju njihova plovila.

Na vrhu novljanske "Male rive" rano ujutro opasno se nagnuo 'krstaš' NO 1000, ali ga je vlasnik, Novljanin Robert Žmikić koji je na vrijeme priskočio zajedno s nekolicinom sugrađana i službujućih časnika u Lučkoj kapetaniji, uspio dodatno osigurati konopima.

Prema riječima šefa Ispostave Lučke kapetanije, kapetana duge plovidbe Miljenka Žanića, u luci je stanje kaotično, ali nasreću štete nema. "Mnogi će vlasnici brodica dežurati čitav dan i osiguravati svoje vezove, ali se nadamo da neće biti većih šteta", poručio je Žanić.

Bura je zasad, koliko je poznato, nanijela i manje štete na objektima, krovovima i opremi prometnica na novljanskom području.

Snijeg na sjevernom Velebitu
Na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo 8 centimetara snijega, pri čemu olujni vjetar sTvara snježne smetove mjestimice više od pola metra.

Olujni vjetar na mahove s orkanskim udarima u Podgorju je prouzročio kvarove na dalekovodima. Bez struje je više kuća na području Barić Drage, doznaje se u gospićkoj Elektri.

Plitvice: Mjere obrane od poplava

Zbog obilnih kiša i daljnjeg rasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji, Hrvatske vode su od 9 sati proglasile mjeru redovnog stanja obrane od poplave za sliv tih dviju rijeka.

Budući je već došlo i do izlijevanja rijeke Plitvice zatvorena je županijska cesta između Jalžabeta i Šemovca kraj Varaždina, a zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena je županijska cesta Paka-Makojišće Donje, kraj Novog Marofa. Zbog odrona zemlje i rušenja nekoliko stabala zatvorena je lokalna prometnica u Brezničkom Humu. Olujno nevrijeme uzrokovalo je i poteškoće u prometu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su pojedine prometnice popljavljene, ali do prekida prometa nije došlo već se odvija otežano. Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove zbog čega je u pojedinim dijelovima županije došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Zbog obilnih padalina poplavljen je veliki broj obiteljskih kuća, najviše u gradu Zlataru te na području općini Lobor, javljaju iz Centra 112. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter