Zvuci harmonike popularni s obje strane granice

21. međunarodni susret harmonikaša u Zrenju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
21. međunarodni susret harmonikaša u Zrenju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Harmonike, velike, male, različitih boja i proizvođača, mogle su se vidjeti protekle nedjelje u Zrenju, uz hrvatsko-slovensku granicu, gdje se na 21. međunarodnom susretu harmonikaša okupilo četrdesetak harmonikaša iz Istre, Slovenskog primorja, Trsta i okolice te gotovo još toliko svirača drugih instrumenata. Glazbenici iz tri države pokazali su da dobro vladaju tradicijskim glazbenim izričajem. Polke i valcere svirali su kao od šale, a u živahnim ritmovima uživalo je nekoliko stotina posjetitelja.

Prvi su zasvirali nono Stelio Basaneže iz Pirelići i njegov unuk David, potom na harmonici i bajsu Libero Bazijako i Pjero Labinjan iz Brtonigle. Tijekom susreta održanog u organizaciji Turističke zajednice Općine Oprtalj na zrenjskoj pozornici izmjenjivali su se glazbenici koje dijeli granica, a spaja ljubav prema tradicijskoj glazbi.

"U našoj kantini svi smo kontenti" - zasvirao je na usnoj harmonici Josip Počekaj iz Buzeta. Na susretu kroz koji je, najavama na hrvatskom i talijanskom jeziku proveo voditeljski dvojac Alan Poropat i Nicol Vranjac, predstavio se i harmonikaški duo Silvio i Damir Ugrin. Za zrenjski nastup duo iz pograničnih Ugrini, sela na buzetskom području, odabrao je pjesmu "Glas harmonike". Harmonikaš Edi Žufić iz Pazina uoči nastupa pozdravio je sve Istrane koji žive u Švedskoj.

Brojne slovenske glazbene snage "predvodila" je Valentina Carpenetti iz Izole. Iako ima svega 15 godina, redovno sudjeluje na susretima harmonikaša u Zrenju.

- Susret je dobro organiziran i omogućava da pokažemo svoju glazbenu tradiciju i umijeće muziciranja, odgovorila nam je Valentina na pitanje zašto harmonikaši iz susjedne Slovenije u tako velikom broju dolaze u Zrenj.

U Zrenju su nastupili i veterani, ali i mladi glazbenici, koji su garancija očuvanja tradicije. Najbrojnije mlade snage doveo je Branislav Ostojić iz Glazbene škole Novigrad. Među šest harmonikaša, polaznika novigradske glazbene škole i glazbenog tečaja iz Grožnjana, bili su i osvajači nagrada s međunarodnog natjecanja u Erbecu kod Verone, poput 12-godišnjeg Emanuela Pištana iz Novigrada.

Prva je to ovoljetna fešta koju nam nije pokvarila kiša, tako je zrenjski susret prokomentirao oprtaljski načelnik Aleksander Krt, te istaknuo da je susret u Zrenju opstao upravo zbog njegovanja glazbenog izričaja pograničnog podneblja, bez obzira na granice i druge administrativne barijere. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter