Zimska služba spremna i za ekstremne uvjete

Vozila zimske službe (M. RIMANIĆ)
Vozila zimske službe (M. RIMANIĆ)

Sve žurne i nadležne službe u Istarskoj županiji spremne su za zimske uvjete, zaključeno je na sjednici stožera Civilne zaštite Istarske županije, održanoj u utorak u Pazinu. Na području Istarske županije uspostavljen je kvalitetan sustav zaštite od ekstremnih zimskih uvjeta, a poduzete su organizacijske i tehničke mjere koje u tim uvjetima osiguravaju normalan život građana, izvijestio je Denis Stipanov, voditelj Civilne zaštite u Istarskoj županiji.

Građanima strpljenje

Dodaje kako su sve zimske službe zadužene za osiguranje prohodnosti prometnica na području Županije organizacijski i tehnički, temeljem operativnih planova, potpisanih ugovora i preuzetih obaveza spremne za početak zimske sezone. Žurne službe koje obavljaju poslove zaštite ljudi i imovine spremne su za obavljanje redovite djelatnosti u zimskim uvjetima kao i drugih djelatnosti u sustavu civilne zaštite kod izvanrednih uvjeta. Kod mogućih ekstremnih nepogoda, kao što su snijeg i poledica moguće je u početku očekivati određene probleme u prohodnosti prometnica do vremena potrebnog za podizanje cijelog sustava zimskih službi i vremena potrebnog za prolazak svim prometnicama, kaže Stipanov.

Stoga, ako do toga dođe, Stipanov poziva sve građane u Istarskoj županiji na strpljenje te da se radi svoje sigurnosti pridržavaju mjera koje nalažu žurne službe i nadležni čelnici u općinama, gradovima i Županiji, te da prema odlukama o komunalnom redu, provode obaveze održavanja čistim, od snijega i leda, površine uz stambene objekte. Uz to Stožer Civilne zaštite u Istarskoj županiji poziva građane da u slučaju ekstremnih zimskih uvjeta prate sredstva javnog priopćavanja preko kojih će dobivati upute za postupanje u takvim uvjetima. Stipanov upozorava kako će se u slučajevima ekstremnih zimskih uvjeta najprije čistiti prilazi bolnicama, vrtićima i školama. 

Soli i sipina

Dino Kozlevac, načelnik Stožera Civilne zaštite u Istarskoj županiji zadovoljan je izvješćima o spremnosti zimske službe u Istarskoj županiji, pogotovo spremnošću tehnike koju su predstavile Istarske ceste, Ceste Pula i Bina Istra. Direktor Istarskih cesta Igor Maras kaže kako pripravnost zimske službe traje 120 dana, od 15. studenog do 15. travnja 2017. Zimska služba u Istarskoj županiji raspolaže sa 28 vozila, opremljenih posipačima i plugovima, spremnih za intervenciju. Dakle to je 28 ekipa koje će skrbiti o 1.693 kilometara cesta u Istri. Za ovu zimu planirano je nabaviti 2.800 tona soli, od čega je 500 tona u skladištima i 1.500 kubika sipine, koja je sva na zalihi. Sve je to spremno i raspoređeno na više punktova u Istri: u Puli, Pazinu, Žminju, Poreču, Bujama i Labin, kaže Maras. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter