Zelena Istra obilježila Dan planeta Zemlje


Aktivisti udruge Zelena Istra obilježili su današnji Međunarodni dan planeta Zemlje. U sklopu mini akcije pod nazivom "Budimo zajedno aktivni u zaštiti okoliša 365 dana u godini" na tržnici su tijekom jutra informirali građane o djelovanju udruge koja okuplja više od 150 članova.

Naglasak je bio na obavještavanju o početku obaveznog selektiranja otpada koje za sva kućanstva kreće od srpnja, sukladno novoj zakonskoj regulativi. Organizacija selektiranja bit će na jedinicama lokalne samouprave koja će za to trebati osigurati svu potrebnu infrastrukturu, doznali smo od stručne suradnice u Zelenoj Istri, Rudije Pavličević.

Odaziv građana današnjoj akciji bio je odličan pa je još prije podneva učlanjeno čak dvadesetak novih članova. Jednogodišnja članarina u udruzi Zelena Istra iznosi jednu kunu.

Na štandu su prodavane majice pulskih kreativaca Aleksandra Mrkonje, Vjerana Juhasa i Noela Mirkovića po 50 kuna za odrasle i 45 kuna za djecu, zatim 30 kuna bila je cijena platnene eko-torbe poznatog dizajnera Roberta Severa, a za 35 kuna mogle su se kupiti kartonske kutije za papir te keramičke šalice za pet kuna. Kupnjom spomenutih proizvoda građani pomažu realizaciji brojnih programa i aktivnosti udruge koja se samostalno financira.

Aktiviste su kraj štanda posjetili učenici dvaju razreda pulske gimnazije te učenici šestih razreda Osnovne škole Centar kojima je s ciljem predstavljanja djelovanja i smjernica u radu udruge održano kratko predavanje.

Tko nije uspio danas, a želi si pribaviti neki od navedenih proizvoda te saznati o djelovanju udruge ili učlaniti se, može to učiniti svakog radnog dana od 8 do 16 sati u prostorijama udruge, koja se nalazi u Društvenom centru Rojc. Također, pri udruzi djeluje Zeleni telefon - servis putem kojeg je moguće prijaviti onečišćenja i štetnosti u okolišu, na broj 072 123456 te se na taj način uključiti u rješavanje problema u okolišu.

SDP-ovci cvijećem podsjetili na važnost očuvanja okoliša

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana planeta Zemlje članovi gradske organizacije SDP-a Pule proveli su današnje jutro na tržnici darivajući sugrađane cvijećem. Podsjećali su pritom da svaki pojedinac snosi odgovornost i može napraviti promjenu važnu za očuvanje našeg planeta, primjerice smanjenjem potrošnje energije te odvajanjem i propisnim odlaganjem otpada.

Dan planeta Zemlje se u Hrvatskoj obilježava od 1990. godine organiziranjem raznih edukativnih, informativnih i ostalih događanja kojima se javnost poziva na uvažavanje potrebe zaštite prirode i okoliša te poticanje održivog razvoja.

Članovi gradskog SDP-a na ovaj su način uputili poziv građanima da i preostala 364 dana u godini svojim aktivnostima doprinesu očuvanju prirodnog okoliša našeg planeta. Njihov je stav da čovjek svojim onečišćenjem okoliša, nesavjesnom potrošnjom prirodnih resursa te odbijanjem reciklažnih djelatnosti predstavlja najveću opasnost za održivi razvoj našeg planeta, ali i očuvanje povoljnih uvjeta za život budućih naraštaja. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter