Zbog poplava zatvoreni granični prijelazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog poplava u Sloveniji zatvoren je granični prijelaz Macelj te se vozila s autoceste A2 Zagreb-Macelj na čvoru Krapina preusmjeravaju prema prijelazu Lupinjak, a iz istog razloga zatvoreni su i prijelazi Miljana, Mihanović Dol te Sveti Martin na Muri, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog pojačanog prometa na naplatnim postajama Lučko na izlazu s autoceste A1 kolona je 3,5 kilometra. Zbog izlijevanja vode na prometnicama u Karlovačkoj županiji na državnoj cesti D1 iz smjera BiH u smjeru sjevera vozi se jedino relacijom Ličko Petrovo Selo (D217)-Prijeboj (D1)-Borje (D52) -Vrhovine-Otočac (D50)-čvor Otočac (A1), a iz smjera juga Borje (D52)-Vrhovine-Otočac (D50)-čvor Otočac (A1). Vozačima HAK preporuča da kao obilazni pravac koriste autocestu A1. Zbog mjestimice veće količine vode koja se zadržava na kolniku otežano se vozi na većini cesta u Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i dijelu Zagrebačke županije. Mokrih i skliskih kolnika ima u većem dijelu zemlje. Izlazak osobnih vozila pojačan je povremeno na graničnim prijelazima Metković, Rupa, Kaštel i Plovanija. Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, a kolona je duga oko jedan kilometar. Trajekti plove prema redu plovidbe.

U Karlovcu izvanredno stanje

U Karlovcu je oko pet sati proglašeno izvanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, što podrazumijeva i moguću evakuaciju dijela stanovništva, izvijestila je medije glasnogovornica Grada Karlovca Ana Župančić Žunac.

Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore. Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović Stručne službe Hrvatskih voda izvijestile su Stožer zaštite i spašavanje Karlovačke županije, Karlovca i općine Barilović da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja koji nadmašuje zabilježene vodostaje iz veljače ove godine.

Projekcije mogućih vodostaja upućuju na to da bi vodostaj mogao biti i veći od onog u veljači kada je bilo poplavljeno blizu tisuću kuća, upozorava se. Stožer obavještava da postojeće nasipe uz rijeku Koranu u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zečjim nasipima, te da su zbog lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik).

Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki. Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

Obilne kiše odsjekle Koprivnicu od ostatka županije

Kiša koja je tijekom noći padala u Koprivnici i na širem koprivničkom području gotovo je odsjekla Koprivnicu od ostatka Koprivničko-križevačke županije, jer su čak dva od tri glavna ulaza u grad sve do jutra bila zatvorena za promet jer se voda izlila preko prometnica.

Koprivničko-križevačka policija je izvijestila da se voda na državnoj cesti prema Križevcima povukla s prometnice u mjestu Reka danas tek oko 10.30 sati. Promet se prije toga preusmjeravao preko okolnih sela na Ludbreg u susjednoj Varaždinskoj županiji, jer su i neki ostali lokalni pravci bili zatvoreni zbog poplava.

Zbog obilne kiše koja je padala tijekom noći došlo je do prelijevanja vode preko brojnih koprivničkih prometnica: obilazne ceste prema Štaglincu (DC-2), Križevačke ceste na ulazu u Reku (DC-41), ulice Pavelinska, Gornji Banovac, Gorička, Magdalenska, Bjelovarska cesta i Starogradska te diljem Podravine: u Kunovec Bregu (DC-2), Koprivničkim Bregima ulice M.P. Miškine te Ljudjevita Gaja, Herešinu, Suhoj Kataleni (ŽC 2232), Kozarevcu i Molvama u Marijanskoj ulici.

Također, u 2 sata u noći zatvoren je bio promet i na glavnom ulazu u Koprivnicu, na podvožnjaku u Ulici Ante Starčevića u Koprivnici, jer se gotovo do polovice ispunio vodom. U jednom su trenutku bili angažirani čak i ronioci koji su izvlačili automobil koji je ostao potopoljen u podvožnjaku.

U isto vrijeme zatvoren je bio promet i na državnoj cesti Koprivnica – Štaglinec prema Đurđevcu zbog izlijevanja vode u dužini od 100 metara. Promet je preusmjeravan okolnim pravcima. Prometnica je otvorena oko 6.20 sati.

Za sada ne prijeti opasnost od izlijevanja potoka Koprivnica koji prolazi duž grada, no nadležne službe su u pripravnosti.

Sisak očekuje veliki vodni val

Na području Sisačko-moslavačke županije poduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog vodnog vala Kupom i Savom, te obranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka u Lonjskom i Odranskom polju.

Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika i imovine, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

"Hidrološka situacija je vrlo teška. Vodni val Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo za 24 do 36 sati. Riječ je o povijesnim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara. Osim opasnosti od spajanja dva vodna vala, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimatara. U retencijama još ima mjesta kako bi se pritis vode smanjio", rekao je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Kritične točka u Sisačko-moslavačkoj županiji su Letovanić, Žažina, Petrinja i Staro Pračno, gdje se već poduzimaju mjere zaštite.

Kako je rekao dožupan Zdenko Vahovec, stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom.

Na području Županije već je angažirano i 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji se nalaze na području Letovanića, Žažine i Sunjskog Selišta, a očekuje se dolazak još 220 vojnika, koji će biti raspoređeni u Letovaniću, Petrinji i Starom Pračnu. U obrani su angažirani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, te mještani.

Kako je rečeno, za sada pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa ima dovoljno.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter