Završje ima jedinstven muzej narodnih glazbala

Muzej otvoren rezanjem vrpce s motivom notnog crtovlja (Valerija DEŠKOVIĆ MIROSAV)
Muzej otvoren rezanjem vrpce s motivom notnog crtovlja (Valerija DEŠKOVIĆ MIROSAV)

Cjelodnevnim programom kojim su se slavili glazba i tradicija u subotu je u Završju otvoren Muzej narodnih glazbala, posvećen poznatom sviraču i graditelju narodnih instrumenata Ottaviju Štokovcu Rapatočkom iz obližnjeg sela Kolari, preminulom 2006. godine. Upravo je ovaj legendarni glazbenik i graditelj zaslužan što je velik dio tradicijske glazbene baštine ovoga kraja sačuvan na snimkama, mnogo mladih svirača naučilo je svirati pod njegovim mentorstvom, a i tradicijsko umijeće izrade narodnih instrumenata, posebno bajsa i vijulina, sačuvano je i prenijeto na mlađe naraštaje, istaknuo je otvarajući Muzej načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Revitalizacija Završja

- Ovaj je Muzej samo jedan mali korak u cjelovitom projektu revitalizacije Završja i njegovog kulturnog otvaranja svim štovateljima tradicijske kulture, a posebno gostima budućeg difuznog hotela. Narodna glazba, koju ovim Muzejom i njegovim budućim aktivnostima nastojimo sačuvati i znanje o njoj prenositi kako na mlađe generacije tako i na turiste koji će ovamo dolaziti, nekad je bila vrlo važan dio svakodnevnog života, a ovdje u Završju su od 1920-ih godina pa do Drugog svjetskog rata djelovali limena glazba, tri zbora i velik broj narodnih svirača. Danas je, nažalost, izvorna istarska narodna glazba zapostavljena i teško dolazi do publike", rekao je rekao je Stocovaz, prerezavši vrpcu na ulazu u Muzej s motivom notnog crtovlja, univerzalnog glazbenog simbola.

Muzej je uzvanicima predstavio i o njegovom budućem radu govorio njegov voditelj Walter Macovaz. On je naglasio kako je tradicijska glazba kao kulturna baština u ovom postavu predstavljena ne samo izloženim narodnim instrumentima i alatima koji su se koristili pri njihovoj izradi, već i bogatim multimedijskim sadržajima koji su dostupni i kad je Muzej zatvoren. Naime, planira se da će Muzej narodnih glazbala u Završju biti otvoren dva dana u tjednu, vjerojatno srijedom i subotom, a na njegovom prozoru smješten je monitor putem kojeg će posjetitelji izvana, preko upravljivih kamera i touch-screen komandi, moći razgledavati unutrašnjost i reproducirati zvučne zapise.

Kako i dolikuje slavljenju glazbe kao motiva za okupljanje ljudi u zajedničkoj radosti, čin svečanog i službenog otvorenja Muzeja narodnih glazbala u Završju bio je samo jedan od brojnih programa koji su se pod zajedničkim nazivom "Glazba narodima", u organizaciji Općine i Turističke zajednice Grožnjana te Comunita' di Piemonte d'Istria i Circolo di Cultura Istroveneta "Istria" iz Trsta, u ovom pitoresknom mjestu zbivali još od ranoga jutra. Tijekom prijepodneva posjetiteljima je u sali Polivalentnog kulturnog centra Završje prikazan dokumentarni film o Ottaviju Štokovcu Rapatočkom, a renesansnom i baroknom glazbom predstavili su se polaznici tršćanskog Glazbenog konzervatorija okupljeni u sastav Camerata Potemkin.

Od narodnih napjeva do Mozarta

Poslijepodne se glazbom i plesovima regije Veneto predstavila folklorna skupina iz mjesta Mira kraj Venecije, na svečanom otvorenju muzeja nastupili su izvođači tradicijske glazbe duet Anita & Dante iz Marušića, sastav Vruja iz Izole te sastav Zingelci iz Kopra. Na večernjem koncertu nastupili su s Mozartovim djelima bariton Criastian Stefanutti, pijanistica Erica Villi i Carlo Moser na harmonici te pjevački zbor Delle libereta auser s tršćanskim i istarskim narodnim napjevima. Dan je završio feštom uz narodne svirače i ples. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter