Zarazne melodije uz tutanj moćne groove mašine

Vasil Hadžimanov Band u caffe baru Mimoza (M. ANGELINI)
Vasil Hadžimanov Band u caffe baru Mimoza (M. ANGELINI)

Dobro znan i rado viđen na pulskim koncertnim pozornicama, jazz pijanist Vasil Hadžimanov u subotu je nastupio u pulskom caffe baru Mimoza. Od njegova zadnjeg nastupa prošlo je četiri godine, a pulska publika je očito bila itekako željna osebujnog glazbenog fusiona koji predstavlja ovaj sastav te je do posljednjeg mjesta ispunila Mimozu.

Uz Hadžimanova, na pozornici su se našli redom vrsni virtuozi - udaraljkaš Bojan Ivković, basist Miroslav Tovirac, gitarist Branko Trijić te bubnjar Peđa Milutinović. Upravo bubnjar je novost u postavi ovog sastava, no 23-godišnji Milutinović impresivnim sviračkim umijećem sjajno se uklopio u ekipu prekaljenih virtuoza.

Za svog zadnjeg gostovanja u Puli Vasil Hadžimanov je predstavljao album «Života mi», a na subotnjem koncertu u Mimozi predstavio je pak dosta skladbi s najnovijeg albuma «Can You Dig It?». Tako je koncert otvoren i kompozicijom «Mirova» s albuma «Can You Dig It?», a na koncertnom repertoaru su se našle i nove skladbe snimljene u listopadu 2014. godine a koje će se naći na novom albumu koji snimaju u suradnji s njujorškim saksofonistom Davidom Binneyjem. Prepoznatljiv skladateljski rukopis Vasila Hadžimanova i njegova sastava, gdje svaki od glazbenika predstavlja izuzetnu autorsku snagu i osobnost, kao i do sada donosi zarazne melodije koje pogoni tutanj moćne ritam mašine koja pak stvara neodoljivi groove koji publici ne dozvoljava da miruje. Tako je bilo i u subotu u Mimozi – jazz fusion Vasil Hadžimanov Banda donosi atmosferu kao na rock koncertima, što se sjajno moglo vidjeti posebice u skladbama koje publika dobro poznaje poput «Cheick» i «Mendjeta», a valja istaknuti i osebujan i izuzetno energičan nastup udaraljkaša Bojana Ivkovića.

Ovaj sastav kombinira klasične jazz postavke s funkom i world musicom, a upravo u potonjoj komponenti ritam ima glavnu riječ – a glazbenici Vasil Hadžimanov Banda «dišu» kao jedan i igraju se dinamikom vodeći melodiju od nježnih i tihih fraziranja do frenetičnih glasnih eksplozija potpomognutih temperamentnim ritmičkim podlogama s brojnim breakovima u kojima bend funkcionira kao jedno biće. I sve to skupa izvedeno s puno strasti, entuzijazma, dozom humora i zaigranosti te nevjerojatne energije – što je publika s oduševljenjem pozdravila aplauzima i ovacijama, i glazbenike nije htjela pustiti s pozornice bez bisa.

Iz publike su se nakon svirke čuli brojni pozitivni komentari, uz neizbježni «hoćemo još», a s obzirom da je Vasil Hadžimanov Bend nedavno snimio najnoviji materijal sa saksofonistom Davidom Binneyem, nadajmo se da pulska publika neće trebati čekati više godina do ponovnog koncertnog gostovanja ovih vrsnih glazbenika. (Tea TIDIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter