Zagreb: Svečano otvorena nova zračna luka "Franjo Tuđman"

(Boris Kovacev / CROPIX)
(Boris Kovacev / CROPIX)

Novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke "Franjo Tuđman" svečano je večeras otvoren u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i državni tajnik za vanjske poslove Francuske Republike Harlem Desir te mnogi partneri te zračne luke koja se za redoviti promet otvara 28. ožujka.

Novi putnički terminal Zračne luke "Franjo Tuđman" najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura, a tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke. Njihovi su predstavnici zajedno s premijerom Plenkovićem i francuskim državnim tajnikom Desirom te zagrebačkim i velikogoričkim gradonačelnicima Milanom Bandićem i Draženom Barišićem, sinom Franje Tuđmana Miroslavom i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanikom Hrvatskoga sabora Markom Sladoljevim i županom zagrebačke županije Stjepanom Kožićem svečano otvorili novi terminal presijecanjem vrpce.

Luka u funkciji građana i turista

- Ovo je prekrasno arhitektonsko rješenje, koje će biti prava vrata moderne Hrvatske. Prvi predsjednik bio bi izuzetno ponosan da vidi kakvu zračnu luku Zagreb dobiva danas. Zahvaljujem svim vladama koje su pridonijele da se ovo ostvari, svima koji su u ovaj projekt unijeli znanje i želju da, u prometnom smislu, Hrvatska dođe na višu razinu. Ova zračna luka dio je napora Hrvatske da prometnu infrastrukturu stavi u funkciju građana i turista, brojnih onih koji će biti na proputovanju. Bit će ovo prigoda da povećamo broj turista. S ovakvom zračnom lukom ćemo postati dodatno privlačni, rekao je premijer Plenković.

Sretan spoj iskustva i mladosti

Autori projekta novoga putničkog terminala zračne luke "Franjo Tuđman" arhitekti i akademici Velimir Neidhardt i Branko Kincl upoznali su večer uoči otvaranja terminala, brojne okupljene u palači Hrvatske akademije znanosti (HAZU) s potankostima njihova projekta koji će, uvjereni su, na pravi način svjedočiti o hrvatskoj kulturnoj i tehnološkoj razini razvijenosti. Akademik Neidhardt ocijenio je da je novi putnički terminal zračne luke "Franjo Tuđman" najveći uspjeh hrvatske arhitekture u posljednjih stotinu godina moderne, odnosno od 1918. Neidhardt je napomenuo da će se iz nove zračne luke moći vidjeti i zagrebačka katedrala. Akademik Kincl kazao je da je na projektu radio dobro uigran i stručno osposobljen tim - jedan arhitektonski koji je vodio s kolegom Neidhardtom, a drugi tim konstruktora koje je vodio profesor Jure Radić. Ocijenio je da je ostvarenje projekta sretan spoj iskustva i mladosti koja poznaje tehnike i metode kojima se uopće moglo ostvariti ovakvo arhitektonsko djelo, a koje su danas potpuno naslonjene na kompjutorske tehnologije.

Očekuje se pet milijuna putnika godišnje

Zračna luka "Franjo Tuđman" prostire se na površini od 65 tisuća četvornih metara, projektirana je za pet milijuna putnika godišnje s mogućnošću budućeg širenja do osam milijuna putnika. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i pet tisuća tona armature. Čelična konstrukcija teška je dvije tisuće. Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 check-in šaltera, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgrade je i 1100 parkirnih mjesta. (M. Ko., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter