Zadnja generacija livadskih učenika u stoljetnoj školi

Svi učenici PŠ Livade mogu se nabrojati na prste jedne ruke
Svi učenici PŠ Livade mogu se nabrojati na prste jedne ruke

Melisi Ivančić najljepše je na likovnom, Martinu Matijašiću na hrvatskom, a njegovom bratu blizancu Vinku na prirodi i društvu. Najviše se ipak vesele tjelesnom.

- Kada je ružno vrijeme onda smo u učionici, a kada je sunce idemo vani, povjerili su nam učenici četvrtog razreda Područne škole u Livadama.

U velikoj školskoj zgradi u Livadama svi učenici mogu se nabrojati na prste jedne ruke jer Melisa, Martin i Vinko jedini su polaznici jedinog razreda jedne od najmanjih istarskih škola i upravo broje svoje zadnje dane u stoljetnom školskom zdanju.

U idućoj godini nema prvašića

Završetkom školske godine, školska zgrada vjerojatno zatvara svoja vrata pa će upravo ovaj veseli trio biti zapamćen kao zadnja školska generacija stoljetne škole koja je otvorena daleke 1901. godine, kao prva hrvatska škola u Livadama.

Martin i Vinko koji na jesen upisuju peti razred, svoje će školovanje nastaviti u Područnoj školi Vrh, a Melisa tek treba odlučiti gdje će. S jedne strane vesele se novim prijateljima, a s druge žalosni su što odlaze iz Livada u kojima funkcioniraju kao jedna složna obitelj. Uz učiteljicu razredne nastave Ivanu Majer u školu povremeno dolaze i učiteljice engleskog jezika Manuela Šegon, talijanskog Valentina Štefanić Lakošeljac, vjeronauka Irena Pucer i učitelj glazbenog Manuel Černeka. Više učitelja nego đaka!

- Na žalost, za iduću školsku godinu nemamo niti jednog prvašića i Područna škola Livade ostaje bez učenika, kaže ravnateljica Osnovne škole Vazmoslav Gržalja Buzet Jadranka Bartolić Muzica. U aktualnoj školskoj godini buzetsku školu polazi 466 učenika, od toga najviše u matičnoj školi Buzet njih 380, slijedi područna škola u Roču sa 48, u Vrhu sa 32, u Lanišću sa 4 učenika u trokombinaciji drugog, trećeg i četvrtog razreda, a najmanje je učenika upravo u područnoj školi Livade gdje su svega tri osnovca koji polaze četvrti razred.

Nekoć školu pohađalo 229 učenika

Livade koje su prethodno slovile za najmanju osmogodišnju, ujedno i jedinu istarsku školu s kombinacijom odjela u višim razredima, 2015./2016. školske godine izgubile su "status" osmogodišnje škole i postale četverogodišnja. U nižim razredima tada je ukupno bilo upisano šest učenika i oni su nastavu polazili u Livadama, no zato su se viši razredi "ugasili". Ovisno o opredjeljenju roditelja, odnosno o mjestu stanovanja, učenici viših razreda nastavili su školovanje u okolnim školama. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter